The Magicians

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

7.6

Вълшебен

Firstlook: The Magicians

The Magicians, адаптация на едноименната трилогия на Лев Гросман, проследява живота на Куентин Колдуотър. Младежът на около 20 години от Бруклин е добър във фокусите и триковете с карти. Първото нещо, което виждаме в премиерния епизод е как Куентин (Джейсън Ралф) е изписан от клиника за психично болни. Той е антисоциален, страда от депресия и взема лекарства, за да се бори с нея. В опитите си да избяга от реалността често чете книгата „Филори и отвъд“ („Fillory and Further“). Това, което не подозира, е, че светът от любимото му четиво е истински, а самият той притежава магически сили.

Озовавайки се като по чудо на приемен изпит в колежа „Брейкбилс“, Куентин е приет, а магическият му потенциал е разкрит и оценен от изпитващите. Героят намира нов смисъл в живота си, среща хора като него и осъзнава, че досега не е успявал да открие своето място, защото е различен.

Звучи познато, нали? Отчаян от света младеж, срещащ трудности в реалността и определян като аутсайдер, разкрива, че притежава магически способности и отива в университет, където да се развие и да се превърне във велик магьосник. Това е накратко сюжетът на поредицата книги и филми за небезизвестния Хари Потър. Неслучайно критиците определят The Magicians като „Хари Потър за възрастни“. Въпреки че произведението има множество прилики с историята на Джоан Роулинг, както и взаимствани елементи от „Хрониките на Нарния“, все пак успява да избяга от клишето, да запази своята оригиналност и идентичност. Представеният свят е много по-мрачен и суров, присъства чувство за непосредствена опасност.

Освен Куентин, като главен персонаж се откроява и Джулия (Стела Меаве), най-близка негова приятелка от детинство и също почитателка на „Филори и отвъд“. Въпреки голямото си старание и желание, тя не успява да издържи изпита и не е приета в колежа. За щастие или не, оказва се, че „Брейкбилс“ не е единственото училище за магьосници…

В заключение, съдейки по пилотния епизод, The Magicians е интригуващ и обещаващ сериал с бъдеще. Действието се развива динамично и бързо се потапяме във вълнуващия, но и опасен свят на вълшебства. Важен елемент за постигане на въздействие са специалните ефекти, които са наистина впечатляващи, пред нас магията оживява. Актьорският състав е на ниво. Неочакваният край на премиерата събужда нетърпение за предстоящите епизоди…

 1. Милен

  И да и не, сериала ми харесва, лично на мен, дори бих казал, че е малко по-сполучлив от книгите. Отрицателното беше в първи епизод, наистина, малко муден ми се стори, но в следващите епизоди тази мудност се „забързва“ и става приятен за гледане.

 2. Тодор

  Много е добър. Но може би след 2-ри епизод. Напълно съ съгласен и с оценката 7.6 от 10.

 3. Веселин Вълков (veso79)

  Дори първи епизод не успях да изтърпя. Твърде много ми прилича на „Хари Потър“.

 4. Redoven

  Не ми хареса. А уж съм фен на всякакви фантастични сериали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =