Damien

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

5.6

Средна работа

Firstlook: Damien

40 години след култовия хорър филм „Поличбата“ (който наложи мрачния ореол около името Damien) е време да видим как се е развил живота на зловещото момченце Деймиън Торн, антихристът. Този път в сериала Damien.

Damien започва историята три дни след 30-ия рожден ден на главния герой, който вече не е малко момченце и съвсем не е толкова зловещ (Брадли Джеймс от „Мерлин“ и iZombie), с една безкрайно шаблонна сцена как той сякаш се бори с някаква сила, пречеща му да влезе в църквата, след това пада пред разпятието и започва да вика към Исус „Какво искаш от мен?“, а мистериозен вятър загася всички свещи около него.

Изведнъж сме върнати три дни по-рано, в Сирия, където намираме Деймиън, избрал професията на фотожурналист, да снима насилственото изселване на жителите на християнски квартал в Дамаск. Когато се приближава до една повалена от тълпата възрастна жена, тя го сграбчва и казва позната реплика от филма: „Всичко е за теб“, а Деймиън си припомня няколко забравени сцени от миналото си.

Когато се връща в САЩ, Деймиън проверява в Гугъл и разбира, че като е бил изцапан с кръвта на старицата е бил кръстен (?) и то точно на 30-ия си рожден ден, като Исус (Гугъл се оказва много полезен на героите от слабите филми – Бела от здрача написа „блещука на слънце и чупи коли“ и разбра, че Едуард е вампир). С помощта на заменимата си приятелка (имам предвид, че малко след като се запознаваме с нея, виждаме и сестра ѝ, която проявява негативно и леко презрително отношение към Деймиън и всеки, който е гледал поне една история с любов, се сеща, че между тях ще има нещо и другата трябва да си ходи) Деймиън открива човек, който може да му каже каква е връзката му със странната жена в Дамаск – човекът е библейски учен и се занимава с пророчествата за апокалипсиса. Той казва на Деймиън, че е антихриста, но Деймиън не вярва и си тръгва. Малко след това глутница черни кучета нахлуват в дома на по-възрастния мъж и го разкъсват.

Деймиън продължава да се съмнява, докато малко след това заменимата приятелка не умира при странен инцидент тип „Последен изход“, но от по-късните, които не стават за гледане.

Някъде в цялата щуротия се намесва и Ватикана, където кардиналите планират убийството на Деймиън.

Накрая пак се връщаме в сцената от началото, но този път по-драматична, а когато Деймиън излиза от църквата, отпред го чака сирийската бабка, която му се нахвърля и откъсва кичур коса. Деймиън се прибира и открива, че на главата си има числото 666 и с това (за щастие) епизодът свършва, а с това и всякакъв интерес от моя страна.

Отдавна не съм фен на филмите на ужасите, особено на окултния поджанр (филми за демони, дяволи и призраци са ми най-скучни), така че в никакъв случай не мога да изразявам мнението на феновете на „Поличбата“, но от това, което видях в Damien, смятам, че повечето от тях ще останат разочаровани от това поредно продължение на историята. Всякаква мистериозност е премахната (а именно това прави оригиналния филм такава класика) – след малко ровене в интернет и абсурден разговор с експерта по антихристи, вече знаем всичко.

Основен конфликт в Damien се очертава да бъде нежеланието на Деймиън да бъде инструмент на злото и ужаса му, че неволно става причина за смъртта на хората около себе си. Това е в пълно противоречие с образа му в „Поличбата“, където отношението му към тъмното му бъдеще остава неясно, а осъзнаването му е само загатнато.

От началото до края на епизода баналната атмосфера не напуска Damien. Човек, който е гледал достатъчно подобни филми почти може да си направи график кога какво ще се случи – в 20-ата минута той ще разбере, в 25-ата този, който му каза истината ще умре, в 35-ата ще умре заменимата приятелка, а в 40-ата, точни преди края, той ще открие нещо (в случая беше белега на главата). И всичко това е допълнено с най-баналните диалози, които може да си представите.

За мен Damien приключи. Ако не трябваше да пиша това ревю, вероятно щях да го спра още на сцената с библейския учен. Аз обаче, поне пред себе си, съм доказал, че не умея да предсказвам какво ще се хареса на публиката – моментално се влюбих в The Walking Dead, най-популярният сериал в момента, но отписах The 100 след първия епизод, а iZombie и досега ми се струва безумен и не мога да разбера защо някой би го гледал, но и двата сериала са много успешни.

Според мен Damien ще се хареса на почитателите (най-вече жени) на Supernatural, по-скоро към тази аудитория е насочен сериалът, а не толкова към феновете на The Walking Dead, Bates Motel или оригиналната „Поличба“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =