Training Day

Цялостна оценка на пилотния епизод

4.5

Клиширан

Firstlook: Training Day

CBS е поредната телевизия, която прави от пълнометражен филм телевизионен сериал. Става въпрос за Training Day, който е базиран на едноименния филм от 2001-ва година с участието на Дензъл Уошингтън и Итън Хоук.

Дори и да не сте гледали филма, няма да имате проблем да следите сериала. Ако пък сте го гледали, отново няма опасност да не ви е интересно или нещо от сорта. Идеята е тръгнала от проект, който да се базира на този филм, но е стигналa до нещо стандартно, което всяка година се създава от телевизиите – стандартен полицейски сериал за един екип, който върши съмнителни неща за всеобщото благо.

В центъра е Франк Рурк (в ролята е великият Бил Пакстън, Texas Rising) – детектив, който не е просто корумпиран, той е наясно как трябва да се процедира с престъпниците и че понякога е нужно „да си изцапаш“ ръцете. Моралът му е съмнителен, но (поне от този епизод) проличава, че все пак е човек, който защитава гражданите и мисли за обществото. Тук е и най-голямата разлика с героя на Уошингтън, защото при него нещата не са толкова прости. Не можеш да кажеш той е добър или лош. Естествено, че неговият нов партньор ще е тотална противоположност – младия Кайл Крейг (в ролята е Джъстин Корнуел), който е съвестен патрулиращ полицай новак, загубил своя баща също полицай. Той влиза под прикритие с цел да закопае Рурк, но бързо разбира, че не всичко е черно и бяло.

Целият първи епизод на Training Day е изпълнен с различни морални дилеми, в които Крейг трудно превъзмогва това, че Рурк не спазва правилата.

По-стандартен сериал от Training Day няма. Той има в себе си всички клишета на една успешна формула – силен образ – Пакстън взима светлината на прожектора и не я пуска, за сметка на бездарния Крейг, на който безумно много му личи, че е пълен дебютант; клиширана история – корумпиран полицай, който превишава правата си; нотка мистериозен елемент, който да послужи за бъдеща основна линия – историята със смъртта на баща му и това, че тя е много по-сложна от това, което всъщност се предполага. Мисля, че няма нужда да продължавам, но могат да се намерят още няколко точки, които ги има всеки подобен сериал.

Актьорският състав в Training Day е събран от кол и въже. Тук е жената на Dexter (Джули Бенц), тук е дъщерята на Рас Ал Гул (Катрина Уол, Arrow), попълнение от Pretty Little Liers (Дрю Ван Акър), бившата шефка на Джейн и Уелър (Мариан Джийн Баптист, Blindspot) и кой ли още не. Понякога след като се замислиш установяваш, че актьорите, които участват в американските сериали, са някъде към стотина и през 3-4 години се завъртат. Не че не са кадърни и не са ми харесвали, просто в един момент е адски досадно. А пък като има момент, в който Бенц се появи отново, направо ми иде да се гръмна. Толкова много да ме дразни тази женица, не е истина. Както и да е. Нищо забележително няма в никое от техните изпълнение. Пакстън по обясними причини е над всички.

Имах леки надежди, че може да се случи чудо и да стана свидетел на нещо по-различно и интересно и затова му дадох шанс, но не стана. Не бих продължил. Ако вие си падате по такъв тип сериали, в който всяка седмица ще имаме нов лошко и всичко ще приключва за 38 минути, а пък в следващите 4 ще виждаме развитие по основната идея, действайте. Напълно възможно е Training Day да ви хареса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + one =