legion

Цялостна оценка на пилотния епизод

7

Интересен и различен

Firstlook: Legion

Имах съмнения дали да го гледам, защото веднага става ясно, че това ще е нещо различно. Не че не са ми допадали подобни неща, но просто в един момент ми идват малко в повече. Различен вариант на сериал е това, който ще бъде във Вселената на X-Men. Засега няма индикации да се свързва с продуцираните досега филми, но ще видим.

Няма да споменавам кой е главният герой (според комиксите), защото това си е грандиозен спойлер и е изключително ненужно на този етап да се знае. Най-малкото след пилотния епизод на Legion дори и не се загатва. Припомням, че и самите филми за X-Men не са в общата Вселена на Марвел и няма връзка с Отмъстителите.

В центъра на Legion е Дейвид (в ролята е Дан Стивънс, Downton Abbey) – млад мъж, който има проблеми с това да различи реалността от неговите халюцинации. Разбира се, докторите веднага започват да го тъпчат с лекарства и му поставят диагноза шизофрения. Той е настанен в психиатрия, където се опитват да му „помогнат“.

В целия пилотен епизод ни показват спомени от ранните години на Дейвид. В тях се вижда как той се бори със странни събития и е отчаян от това, че не разбира какво се случва с него. Гласовете в главата му не спират да говорят. Това беше и най-оригиналното ни представяне на човек, който се сблъсква със своите сили. Да, той е мутант (хубаво е да се каже най-накрая с точната дума) и постепенно разбира, че това, което му се случва, може да е истина и че той има реални сили.

В психиатрията той среща Сид Барет (в ролята е Рейчъл Келър, Fargo). По принцип не съм голям фен на Pink Floyd, но веднага свързваш това име с техния основател, а и предвид психарската музика и светлинни ефекти, тази препратка е много на място. Тя е младо момиче, което бързо се сприятелява с Дейвид. Тя не обича да я пипат. Отделно виждаме и една доста странна девойка на име Лени ( в ролята е Обри Плаза, Golan the Insatiable), която е смахната и се вписва чудно в цялата картинка. Обстановката в психиатрията е представена наистина добре и действа потискащо и стряскащо на моменти.

В този епизод видяхме стандартното – объркан човек със сили, правителствени агенти, които се опитват да го узаптят и в края му видяхме светлина в тунела. Всичко това е представено по различен, ефектен начин и затова си струва да се види. Да, може да ви подейства досадно и дразнещо (както при мен) на моменти, но пък е вложено старание и бягат от клишираните похвати. Това е хубаво, защото придава идентичност на дадения проект.

Актьорският състав в Legion е съвсем нормален. Единственият, който се отличава (по обясними причини), е Дан Стивънс. Той се справя добре и изгражда един интересен образ.

Не съм невероятно изумен и впечатлен от този пилотен епизод (както повечето), но е по-различен и ще му дам шанс. До епизод-два ще стане ясна основната посока, зададена от създателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × four =