The Walking Dead се завърна обещаващо

Чакането най-после свърши и започна втората половина от сезон 7 на „Живите мъртви“.

Новият епизод е далеч от началото на сезона, който стартира с бруталното убийство на Глен (и на Ейбрахам, обаче то не беше толкова впечатляващо), но с радост трябва да кажа, че историята тръгна към това, което всички очаквахме – открита война срещи Нигън и Спасителите.

Още в началото епизодът ме впечатли с един малък детайл, който може да не сте забелязали – след като съвсем неочаквано Гейбриъл обира всичката храна и оръжия и се качва в колата, точно преди да започнат началните надписи, в колата до него се изправя някакъв човек, когото така и не виждаме. Логично е да предположим, че това е мистериозният човек, който проследи Рик и Арън до Александрия в предишния епизод, но според мен има вероятност това да е Хийт, който изчезна или беше отвлечен в епизода, който се въртеше около Тара. Ако това е Хийт, по-лесно можем да разберем защо Гейбриъл му е повярвал толкова бързо.

Мистерията се задълбочава в последните секунди на епизода, когато групата на Рик е обградена от въоръжени хора (сред които имаше мъже, което означава, че не са от крайбрежната общност, в която попадна Тара) и Рик очевидно остана доволен от това. Гейбриъл се беше постарал да ги доведе на това място, което предполага, че новопоявилата се група също иска да прекрати властта на Нигън и за разлика от хората на Рик имат оръжия.

Междувременно историята отвежда героите и зрителите в Хилтоп и в Кралството, където Рик се опитва да убеди лидерите да го последват във война срещи Спасителите.

Както можеше да се очаква, Грегъри не прояви интерес и най-изненадващото в тази сцена беше, че накрая остана жив, след начина по който говореше на Рик. Хубавото в случая е, че новината се разпространи сред хората от Хилтоп и веднага се намериха доброволци, които да участват в атаката.

В Кралството нещата бяха по-сложни. Крал Езекил е по-умен и по-отговорен от Грегъри, но също така е предпазлив, а неговата общност е страдала най-малко от набезите на Спасителите. Той потърси съвета на доверените си хора и отдели време, за да помисли, но в крайна сметка, макар че повечето му съветници го насърчиха да се включи във войната, той отказа. Предложи обаче убежище на Дарил, и Рок го накара да остане.

Решението на Краля е по-важно за Рик от това на Грегъри, защото Кралството разполага с достатъчно хора и с оръжия, така че влизането им във войната би променило нещата.

Разбира се, не може да има епизод на „Живите мъртви“ без да видим самите живи мъртви и като за начало създателите бяха приготвили впечатляващи кадри, в които с две коли и опъната между тях жица, Рик и Мишон разполовиха стотина бродещи мъртъвци .

Накрая имаше и кратко посещение от Спасителите в Александрия, което трябваше да ни покаже колко решени са хората на Нигън да намерят и на убият Дарил.

Допълнително три неща ми направиха впечатление и вероятно ще имат значение за следващите епизоди:
– Дарил е склонен да пожертва „цивилните“, които живеят при Спасителите, за да победи Нигън
– Розита не е простила напълно на Саша, че ѝ открадна Ейбрахам
– Морган не разкрива на Рик, че знае къде е Керъл. Казва му, че я е открил и че е била жива, но ѝ позволява да живее в изолация, както самата тя желаеше

В крайна сметка епизодът беше обещаващо начало на важен полусезон. Появата на Нигън съживи историята, която беше започнала да се забавя в последните два сезона, но за пръв път от четири години насам сериалът беше изпреварен по популярност – HBO постигнаха това с „Westworld“.

Предстоящата война обаче обещава напрежение (и доста смърт), така че има какво да очакваме и от какво да се страхуваме. Малко сериали могат да се похвалят с подобен ефект в седмия си сезон. Стискам палци създателите на „Живите мъртви“ да не ни разочароват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + twelve =