Timeless

Когато един от най-опасните световни престъпници открадва машина на времето, правителството на САЩ се обръща към трима души – учителката по история Луси Престън (Абигейл Спенсър – „Oz the Great and Powerful“), ученият Руфъс Карлин (Малкълм Барет – „The Hurt Locker“) и войникът Уайът Логан (Мат Лантър – „90210“). Тяхната задача – да се върнат назад във времето, за да спрат престъпния гений Гарсия Флин (Горан Вишнич – „ER”) преди да е нанесъл непоправими щети на миналото, а чрез него – и на бъдещето, съответно нашето настояще…

Пътуването във времето е тема, стара едва ли не колкото света. От зората на фантастиката като жанр идеята за връщане назад в миналото (или обратно – пътуване към бъдещето) е пленявала умовете на човечеството. Дълго може да се спори доколко такава идея има почва в реалността, но пък най-пленяващите въображението неща са именно тези, които поне до този момент са невъзможни и/или трудни за изпълнение.

Естествено не всички опити да се пренесе на хартия или екран подобна история са успешни. Някои от тях се получават добре („Линия на времето“, но той има предимството да е писан от покойния гений Майкъл Крайтън, както и страхотният „11.22.63“ по Кинг), други се забравят бързо, а трети е по-добре изобщо да не са били разработвани. Та въпросът е – от коя категория е Timeless?

С малки уговорки бих казал – някъде между първата и втората категория, с известен уклон към първата. Тоест добра история, добро изпълнение и някои куцащи моменти, на които обаче няма да се спирам в подробности. Откъм актьорска игра нямам особени забележки – всички изпълнители на по-важните роли се справят добре, доколкото това им позволява сценарият. С други думи никой от тях не дразни (дори Горан Вишнич, а това е постижение) и с малко постараване в бъдеще е възможно нещата дори да се подобрят – случвало се е и друг път.

За мен едно от най-важното, което трябва да се има предвид, когато човек се захваща с подобен проект, е атмосферата. Миналото трябва да бъде показано възможно най-добре и, доколкото е възможно, достоверно – макар че това не е най-важното, все пак говорим за фантастика. По тази точка нямам кой знае какви забележки. Времевите линии и местата, които героите посещават (от нощта на убийството на Ейбрахам Линкълн, през Аламо до далечната 1754 година) са пресъздадени детайлно – естествено според бюджета – без обаче да се прекалява до степен, в която самата обстановка се превръща в главен герой. Това последното е нож с две остриета, но в случая работи, защото позволява да се концентрираме върху най-важното в случая – приключението.

Timeless е от онези сериали, чиято основна цел е да забавляват (по принцип за мен това е целта и идеята на всякакъв вид изкуство, било то литература, кино или телевизия – всичко друго са допълнителни благини). Сериал, който те приканва да седнеш, да се отпуснеш и поне за около 45 минути да захвърлиш всичко, за да се насладиш на приключението – колкото и cheesy да е то, дори и специалните ефекти не винаги да са на ниво (бюджет, бюджет и пак бюджет) и дори сценариите не винаги да са написани кадърно. Защото всички елементи, включени в сериала, клиширани или не, работят. И предотвратяват, поне в моите очи, една на теория добра идея да се превърне в провал.

И тъй като този път нямам намерение да правя ревю с размерите на „Война и Мир“ (каквото направих с The Exorcist) ще завърша тези мои „размисли и страсти“ с обобщението, че като цяло Timeless е свежо, приятно попълнение към пренаселения поджанр на „пътуването във времето“ – и ако бях склонен да давам оценки от 1 до 10, което по принцип не правя, защото не ми допада идеята, все пак бих му дал някъде към 8. Просто защото съм фен на жанра и на сериали, които не се взимат насериозно, какъвто този със сигурност е.

  1. dzvero

    В началото го следях, ама по някое време леко се разводни и го зарязах. Иначе идеята за вплитане на реални събития и хора от американската история е свежо и поучително 🙂

    • mandela_effect_bitch

      Тогава трябва да гледаш 11.22.63!!! Ако не си, де…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + twelve =