Big Little Lies

Цялостна оценка на пилотния епизод

6

Комбинация от Desperate Housewifes, Cougar Town, Devious Maids

Firstlook: Big Little Lies

Big Little Lies е минисериал на HBO с редица големи имена в актьорския състав… Вече това не е новина, а нещо нормално. Този пилотен епизод беше сякаш наблюдаваш няколко други по-стари продукции накуп. Сериалът е базиран на новела.

В Big Little Lies всичко започва с разследването на мистериозно убийство. Виждаме различни стари кадри и се запознаваме с главните действащи лица. Действието се развива в Маделин – малко богаташко градче, в което се е събрал каймакът на обществото. Всяка къща там е палат, а всички хора изкарват заплата на месец толкова, колкото простосмъртните изкарват за няколко години.

В центъра е Маделин (в ролята е любимката на всички Рийз Уидърспун, Walk the Line) – нахакана домакиня, която има две дъщери. Едната е тийнейджър и е от първия ѝ брак, а другата е в първи клас от новия ѝ съпруг. Бившият ѝ съпруг продължава да живее около нея и той има нова жена и ново дете. Маделин е щастливо женена, но ненавистта, която таи към новата жена на своя бивш съпруг сякаш показва, че тя все още има някакви чувства към него. Нейният втори съпруг е харесван от всички и поне в този епизод изглежда, че е съвсем нормален и симпатичен човек. Нейната най-добра приятелка е мистериозната Селест, която има две момчета и съпруг, който по всичко личи е от онзи тип, които чат-пат шамарят жените си.

В този първи епизод Маделин се среща с Джейн – новодошла самотна майка в квартала, която също има първокласник. Маделин запознава Джейн с всички и се опитва да я приобщи. Вижда се, че всички уважават Маделин и я харесват, но, разбира се, не липсват и лицемерните изяви. И по-точно Рената – високомерна и нагла жена, която много от майките не обичат. Маделин и тя ще са „враговете“ в този сериал, поне това ни показа този пилотен епизод. Виждаме и случката, която разпалва тази вражда още повече – дъщерята на Рената твърди, че синът на Джейн е започнал да я души. Естествено, всяка една от майките вярва на своето дете. Маделин застава зад своята нова приятелка Джейн и нейния хлапак.

Да се върнем на убийството. През цялото време вървят старите кадри и се запознаваме с всички герои, докато има включвания от полицейското управление и разпитите на доста хора, които са незначителни – те са прислужници, работници в ресторанта, в училището и т.н. Те биват разпитвани относно всеки един от централните персонажи. Добър начин на заснемане и изобщо режисьорската работа беше страхотна в този епизод. Тя е дело на Жан Марк Вале (Dallas Buyer’s Club).

Не мисля, че това е спойлер, но все пак сте предупредени… По всичко личеше, че в края на епизода ще разберем кой е убитият. Поне аз имах това усещане. Ако това се беше случило, всичко щеше да е толкова стандартно с другите подобни сериали. Очаквам убитият човек да се окаже Маделин. Да, много е очевидно, но това остана в мен като усещане след този пилотен епизод.

Актьорският състав в Big Little Lies е от грандиозни имена. Освен Рийз, другите са: Никол Кидман (Australia) влиза в ролята на мистериозната Селест, която е един от най-интересните персонажи; Александър Скарсгард (Legend of Tarzan) е нейният съпруг; Адам Скот (The Good Place) е вторият съпруг на Маделин, а пък Лора Дърн (F is for Family) е Рената. Шейлин Уудли (Divergent) е Джейн, а Джеймс Тъпър (Aftermath) и Зоуи Кравиц (Да, дъщерята на бога Лени Кравиц) са съответно бившият съпруг на Маделин и втората му жена. Честно казано, освен Уидърспуун и Никол Кидман друг не можа да ми направи каквото и да е впечатление. Справят се добре, не дразнят, но и не блестят, което е нормално, защото това им позволяват дадените образи.

Big Little Lies е комбинация от Desperate Housewifes, Cougar Town, Devious Maids и още нещо. Не толкова забавен, но има някаква част от всеки един от тези сериали. Тук драмата изглежда ще е повечко, но като цяло е стандартно. Нищо уникално няма, което да те накара да си кажеш – това е, ще го следя и за напред. Единственото, което може да си кажеш тук е „Не, благодаря, това вече съм го гледал“. Големите имена ще спомогнат за успеха на този проект, но не са достатъчни, поне за мен. Не ме разбирайте погрешно, пилотният епизод е добър. Съвсем нормален, гледа се бързо, не ти дотяга. Та дори ме изненадаха, че не показаха накрая това, което очаквах.

Не ми е достатъчно, за да продължа. Вие опитайте, нищо чудно да ви допадне. Хубавото е, че ще видим една история в тези епизоди. Няма да се разводнява от други странични неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =