Time After Time

Цялостна оценка на пилотния епизод

6.5

Неангажиращ

Firstlook: Time After Time

Няма как да се изненадате, но Time After Time е нов сериал, в който ще видим пътуване във времето. Ако някой е изпуснал 10-те други подобни сериали, които се въртят в ефира, значи е живял в пещера или просто не харесва сериалите.

В Time After Time историята се фокусира върху прочутия Хърбърт Джордж Уелс – английски писател, известен най-вече с научнофанстатичните си романи. Освен научна фантастика той пише и съвременни романи, исторически, политически и социални коментари и дори учебници за военни игри. Уелс, заедно с Жул Верн и Хюго Гърнсбек, е наричан „баща на научната фантастика“. Той е автор на „Островът на Доктор Моро“, „Война на световете“, „Машината на времето“, „Невидимия“ и още много, много романи.

В този сериал ни показват младия Хърбърт, който все още не е написал „Машината на времето“, но пък за сметка на това е построил такава. Другият главен персонаж в сериала е доктор Джон Стивънсън, по-известен като Джак Изкормвача. От самото начало виждаме двамата през 1893г., когато те са много добри приятели. Всичко се случва за 5 минути и Джон е на път да бъде хванат от полицията и обвинен за убийствата си, но той решава да избяга в бъдещето посредством машината на Хърбърт… След което Хърбърт го последва в бъдещето с цел да го залови и върне в неговото време. Това ще бъде основната идея в сериала. Уелс се запознава с красивата уредничка на музея, в който е машината, Джейн Уокър и тези отношения ще бъдат другият контраст.

Не съм гледал филма от 1979 година, но от това, което прочетох, първите два епизода на сериала почти дословно пресъздават филма, което принципно не е лошо нещо, но и показва, че ще трябва усилие да се разраснат нещата в телевизионна поредица от повече епизоди.

Time After Time за момента има няколко сериозни проблеми – няма никакво развитие при главните си образи. Понякога в пилотните епизоди на новите сериали се отделя повече време за опознаване на главните герои, след което те хвърлят в дълбоките води. Тук това не се случи и реално нямаме идея какви точно са отношенията на Хърбърт и Джон в миналото. Да, явно са много добри приятели, но трябва да се отделят 10 минути поне, за да може да осъзнаем какво точно значат техните отношения.

Другият огромен минус е това колко лесно хора, които са живели преди 100 години и кусур се оправят в днешните времена. В Sleepy Hollow видяхме колко забавно може да бъде това „опознаване“ на настоящето. Тук нещата са сведени до минимум и е абсурдно колко лесно те приемат микровълновата, мобилните телефони и какво ли още не. Не искам комедия, но просто да не стои толкова изкуствено.

В пилотния епизод на Time After Time виждаме освен гонитбата между двамата и редица други образи, които будят интерес. Видяхме (уж) праправнучката на Хърбърт, видяхме няколко други образи, които тепърва ще разберем каква точно е тяхната цел. Също бих сложил това към проблемите – фокусираха се върху конспирации и различни група хора, вместо да отделят малко време на нашите герои.

Актьорите в Time After Time се справят, но нямат нужното време за изява. Фреди Строма (UnReal) и Джош Боуман (Revenge) съответно са Уелс и Джак. Те ни показват една прилична актьорска игра, но тук си личи липсата на екранно време и недоразвиване на техните взаимоотношения. Дженезис Родригез (Run All Night) влиза в ролята на красивата Джейн Уокър. А пък Никол Ари Паркър (Boogie Night) е пра-правнучката на Уелс – един плосък образ, но точно това го прави интересен, защото все още не са ясни нейните цели и има нотка на мистерия.

Създателят на The Vampire Diaries и The Following Кевин Уилямс стои зад този проект. Дори в някои моменти в пилотния епизод това си пролича от бруталните убийства на Джак и изобщо омразата и гнева, с които ги прави. Нещо типично за последователите на Джо в The Following.

Time After Time е нещо приятно и тотално неангажиращо. Подобно на Timeless, така и тук мисля, че епизодите ще бъдат супер разтоварващи и приятни. Определено ще гледам още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − eighteen =