The Handmaid's Tale

Накратко за The Handmaid’s Tale

Малко са нещата, които ненавиждам и мразя, но най-голяма погнуса и отвращение изпитвам към религията. И колкото по-голям фанатизъм има, толкова повече Церсей ми става любимка.

Трябваше да спомена тази подробност за мен, за да разберете смесените чувства, които изпитах докато гледах The Handmaid’s Tale – новият сериал на Hulu.

От една страна, имаме интересна история за една война, която от първия епизод не става напълно ясно каква е и за какво се води, но да кажем, че е гражданска война и се води на територията на САЩ. Причината за тази война е, че спират да се раждат деца и много малко жени могат да забременеят. Една от тези жени е и главната героиня, която е прислужница. Тя се грижи силните на деня да имат деца.

До тук нищо лошо, но всичко това е под кръста на отвратителен религиозен фанатизъм и четене на онзи холишит, тоест САЩ се е превърнала в тотална теокрация, възможно най-лошата форма на управление (макар че Чърчил е бил прав за демокрацията). Естествено, не спря да ми се повдига през целия епизод.

От горното идва моето раздвоение, защото всичко в The Handmaid’s Tale е интересно и добре направено, история, персонажи. Да, имат трески за дялане, но за пилотен епизод е доста силен. Актьорите начело с Елизабет Мос се представят доста силно и определено са една от положителните черти на сериала.

Според мен дистопичният жанр ще бъде добре представен в лицето на този нов сериал от Брус Милър (100-те също е негов). За съжаление, не съм чел книгата, нямам представа как ще я оценят хората, които са запознати с произведението на Маргарет Атууд (доколкото съм запознат не е издавана на български). The Handmaid’s Tale обаче бързо беше подновен за втори сезон, така че явно ще го бъде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =