FBI – Новият полицейски сериал на CBS

Нов телевизионен сезон, нов полицейски сериал.

От години насам, големите 4 телевизии в САЩ опитват (с вариращи резултати) да стартират нови франчайзи в жанра на полицейските/адвокатските сериали.

Причините са много, но основната е финансовата. Така наречените procedural сериали са сред най-продаваните продукции по целия свят. Ако погледнете програмата на не малка част от нашенските телевизии ще видите осезаемото присъствие на Hawaii Five-0, Elementary, NCIS, Criminal Minds, CSI и т.н.

И тази година, отново имаме редица cop shows, за които да говорим, като основен играч в този жанр от години е CBS.

За изненада на много хора обаче, от CBS дадоха зелена светлина на проект на Дик Уолф, който от години се подвизава само и единствено по NBC (Law & Order, Chicago Fire, Med, PD & Juctice, и т.н.).

Проектът се казва FBI и разказва за живота и ежедневието на агентите от клона на ФБР в Ню Йорк. На пръв поглед нищо особено. За щастие обаче, има няколко основни елемента, които различават FBI от останалите сериали в жанра, поне засега.

Първо, forensic science експериментите и задълбавания са сведени до минимум. Това е нещо, което винаги не ни е допадало в сериали като CSI и Bones, където те са твърде основна движеща сила и стават досадни след 5 или 6 сезона.

Второ, личните истории на хората от екипа не излизат веднага на преден план, а ни се поднасят малко по малко с всеки епизод. Обикновено гледам подобни сериали заради заплетените случаи, а не заради това да разбера кой агент ще си хване гадже.

Трето, актьорският състав е на много добро ниво. Миси Перегрим, която може би познавате от Rookie Blue, е в главната роля на специален агент Маги Бел, като ролята ѝ е тотално различна от тази на Анди от Rookie Blue. Зийко Заки пък се справя страхотно с почти вечно сериозния Омар Зидан. В сериала участват още Джеръми Систо (Law & Order и Six Feet Under), Сийла Уорд (CSI, House) и Ебъни Ноел.

Четвърто, но не на последно място, е фактът, че досега случаите са доста заплетени и интересни. Подобни сериали винаги трябва да предлагат на зрителите си интересни истории, в които участва и обикновеният човек. Тук сценаристите са се справили страхотно.

Ако се чудите кой нов сериал да подхванете, бихме Ви препоръчали да дадете шанс на FBI. Смятаме, че няма да останете разочаровани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − four =