Явно е вярно, че когато имаш ниски очаквания за нещо, е много по-вероятно да бъдеш приятно изненадан, отколкото да имаш високи очаквания и те да се изпълнят (това второто ще го проверим след около седмица при пилота на Falling Skies). Switched at Birth е доказателство именно за първото твърдение – очаквах, че това ще е поредната тийнейджърска драма тип OTH и Gossip Girl. След изглеждането на пилота (с почти седмица закъснение, именно поради гореописаната причина) осъзнах, че тийнейджърската част е съвсем леко застъпена, а кастът е толкова добре подбран, че за 40 минутен пилотен епизод, успях да намразя няколко персонажа и наистина да симпатизирам на няколко други, въпреки, че отношението ми към такъв тип сериали обикновено варира от безразличие до презрение.

Switched at Birth е обикновен сериал. Той няма претенции да е тийн сериал с хорър елементи, нито комедия със sci-fi привкус, нито никакви подобни манджи с грозде, куркума и ананас. Говорим за обикновена драма, която отговаря напълно на името си – „разменени при раждането“. Двадесетина години преди времето, в което се развива филма, две новородени момиченца са разменени от някоя медицинска сестра със съсредоточеност на двумесечно бебе на две малки водки и благодарение на факта, че тя е бързала да избута поредната смяна, животът на двете момичета е променено завинаги. Особено на Дафне, която е трябвало да живее при примерните си богати родители и печен брат, а на всичкото отгоре получава тежка форма на менингит като малка и остава глуха. На другият полюс е Бей – разглезена мастийка с крийпи ококорен поглед, позната ни от Dexter (където игра дъщерята на Trinity) – която е трябвало да израстне с безотговорна майка, живееща в покрайнините на града.

В пилотния епизод се разграничават доста ярко изобразени образи – на прима виста се сещам за Бей, която, честно, е нечовешкото дразнителче (!!) с прекалената си разглезеност и наложено мнение, че всеки ѝ е длъжен, въпреки че на практика е получила живот, който не е заслужавала и продължава да не заслужава, именно с поведението си. Като цяло, приликата между децата и съответните им биологически родители е очевадна (майката на Бей е безотговорна кучка, а самата Бей е безотговорна-кучка-wannabe), дори не само на външен вид и смятам, че ще е интересно (за хората, следящи такъв тип сериали, разбира се) постепенното сближаване между тях.

Въпреки, че идеята на сериала предполага тягостна атмосфера, поне пилотния епизод определено предложи сравнително ведър поглед над получилата се ситуация, като типичен пример за това е жизненият характер на Дафне, въпреки множеството трудности, които е преживяла, да не говорим за последното разкритие, че е обрана от истинския си живот и истинските си родители. На няколко места има и забавни моменти, а за мое съжаление се очертават и няколко лигави тийн сторилайна, затова ако очаквате 40 минути рев и сополи – не се притеснявайте и му дайте шанс. Или пък изчакайте някое свестно sci-fi (за каквото вече изперквам!). 7/10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 17 =