Лятото е сезонът на жегите. И за съжаление, за нас, които не се водим от модерното лафче „ай на плажчи“ и предпочитаме да стоим на хладно, сезонът на летните паузи при сериалите. Разбира се, има и летни заместници, но в повечето случаи са жалко извинение, както „пий студени напитки“ е начин да се изтърпи лятото. Добрата новина е, че, ако мога да продължа с метафорите, на хоризонта се появи „климатик“ с гаранция поне няколко години. Е, не топ качество, но ще свърши работа поне за това лято, а най-вероятно и още няколко такива. Става дума за Alphas.

В Alphas няма да видите нищо иновативно, като дори може да се разгледа като смесица от Fantastic Four и крими поредица тип CSI. Само че, вместо пинсети и пликчета за доказателства, тук имаме „фантастична четворка“ от т.нар. Alphas (т.е. Превъзхождащи) – хора, притежаващи мозъчни аномалии, които им дават определени „свръхсили“. Има си „биче“ – Бил – който може да активира свръхсилата си да… стане свръх силен за няколко минути, след което обаче изглежда все едно е слушал Азис няколко часа. Рейчъл пък може да увеличи многократно някое от сетивата си (даде се пример, че от няколко пресечки разстояние може да чете вестник) за сметка на всички останали, които се изключват напълно, а Нина е способна да внуши каквото си пожелае на човека отсреща, стига той да не гледа циците ѝ, а да слуша говора ѝ. За последно оставям Гари, чиято роля ме впечатли най-много – аутист, който успява да „говори“ с машините и да чете и вижда вълните, които те си предават. Нямам конкретно обяснение защо, но останалите трима алфи ми оставиха някакво чувство за изкуственост (въпреки че четох ревюта, в които се твърдеше точно обратното – че образите са много дълбоко изградени – та това е субективно мнение), докато Райън Картрайт изгражда един доста стабилен образ на дразнещо на моменти социопатче с гениални наклонности.

Алфите са събрани на едно място, но не с цел всеки да се изфука на другите със своите способности, а за да се борят с престъпници, често с подобни умения като техните. Приятно впечатление прави, че всичките алфи получават горе-долу равно време на екрана, донякъде с изключение на Гари, но пък и неговото единствено умение (тъй като е аутист и не може да щъка и да общува много-много с хората) доста бързо се клишира, дори в рамките на този един епизод, и ако му се даваше повече време, определено би писнал. В рамките на пилота не получаваме информация как героите са се запознали, нито как докторът, който им помага да контролират уменията си, ги е намерил и събрал, но не се и съмнявам, че някъде из сезона ще има „flashback“ епизод(и), който ще е посветен изцяло на миналото на някой, или всичките герои.

Крайната оценка е определено положителна, макар и не нещо невиждано (както и вече казах). При лятната суша, която ни е налегнала сега, едно приятно айляшко предъвкване на стари идеи, е доста по-приемливо предложение от потене „по кафета“ и събиране на вредни слънчеви лъчи по плажовете. А и, след спирането на Heroes, нямаме сериал за свръхсили, на чиито притежатели да завиждаме и затова си добавям Alphas към RSS Downloader-a на uTorrent, веднага след Warehouse 13. А ти? 7/10

 

 1. fan

  Здрасти, поздравления за сайта, полезен е!
  Искам да попитам – откъде се намират фийдове за сериали да речем? Че ми писна да следя и да ровя по торентите…

 2. Xela

  Благодаряя! 🙂 Ще пробвам това със Замундата, ако стане, стане 😀 Ако не, здраве да е 😉

 3. Бъков
  Author

  Става дума за това – http://www.utorrent.com/help/guides/rss но не всеки торент тракер го поддържа 🙂 Целта е да има rss feed към рилийзите, а вече имаш опция да филтрираш (т.е. да сваляш само тия, отговарящи на определено име) по сериали. Аз го ползвам за scenehd.org 🙂

  P.S. Warehouse 13 >> Alphas, няма спор 😉

 4. Xela

  Много хубаво ревю! На мен Warehouse 13 по ми харесва от Алфите… не са кой знае какво, ама стават за между другото 😀 Само едно ако можеш да кажеш „…затова си добавям Alphas към RSS Downloader-a на uTorrent, веднага след Warehouse 13.“ Ами, как ги добавяш 😀 Имам впредвид, ако теглиш от Замунда, то май няма RSS за самият сериал, ами за целият сайт… абе, не ги разбирам тея работи 🙂 Ако можеш да споделиш как става, да не се лутам 😉

 5. Smile :)

  Еми, аз съм момиче, и горе-долу този сериал ми хареса 🙂 Напълно съм съгласна с ревюто ти. 🙂

 6. Porthos

  Нито Бил нито Гари , нито която и да е от двете мацки Рейчъл и Нина ме грабнаха с нещо в този пилотен епизод , способностите им честно казано не ме изумиха нито впечетлиха, по-скоро най-интересен персонаж се очаква да бъде Камерън Хикс – раздвижен, свеж и пълен с голяма креативност има героят на Камерън!

 7. Бъков
  Author

  Просто не бях обърнал внимание, че не се поддържа strikethrough, поправено е 😉

 8. Алфите са събрани на едно място, но не с цел всеки да се изфука на другите със своите способности, а за да използват групов ваучър за намаление на дюнери се борят с престъпници, често с подобни умения като техните.

  Определено не разбирам това изречение. Грешка ли има в превода (ако е правен такъв) или аз не разбирам какво иска да каже автора?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − four =