Psych: Дарт Вейдър и дипломатите

Когато научих през 2009, че „Монк“, едно от най-любимите ми предавания, ще бъде спрян, започнах да търся нещо, с което да запълня празнината. Да подхвана американския сериал „8 чувство“ беше най-доброто решение.

Както и „Монк“, така и „8 чувство“ е стегнат; тонът е комичен, главният герой Шон Спенсър (Джеймс Родей) е хитро око, с чудати способности (добро наблюдение). Но за разлика от Ейдриън Монк, които трагични недостатъци бяха наистина трагични, хитростта на Шон е, че е досаден – не за публиката, разбира се (това е работа на Ласи), а за героите в сериала. За зрителите у дома смешната употреба на думи при Шон, пренебрегването на властта, неуважението, нюха към драматичното, лошите шофьорски умения и невъзможността да изгаси звука на телефона си в кулминационния момент са само малка част от причината да го обичаме.

„8 чувство“ се завръща за 6-ти сезон, а продължава където горе-долу беше свършил 5-ти. Шон и Джулс (Маги Лоусън) все още се виждат, Гъс (Дюл Хил) е все още самотен и готов да общува, а Ласитър (Тимъти Омъндсън) е все още най-отрицателният герой в сериала: макар Шон да има успява да разкрива убийци с лекота, Ласи продължава да се съмнява в уменията му. Все пак с 8 чувство или не Шон винаги пипва лошия и защо поне веднъж Ласи да не му повярва?

Пилотният епизод на сезона, озаглавен „Шон спасява Дарт Вейдър“, доставя комедията, която сме свикнали да получаваме от „8 чувство“. Шон и Гъс приемат ролите на необещаващи детективи. Шон предлага измамническите си умения на недоволно хлапе, което се оказва, че е син на дипломат и Гъс, както винаги несклонният колега, идва с него. Когато Шон влиза с взлом в дома на посланик Фаншау (игран от Малкълм Макдауъл), за да получи екшън фигурка за своя клиент, открива мъртва жена под леглото и естествено смях и мистерия настъпват в ситуацията.

Сцените между Шон и посланика бяха едни от най-забавните моменти в епизода (въпреки че опитите на Шон да си присвои Приус бяха удивителни), особено, когато Шон изстреля хилядите въпроси към Фаншау за дипломатичния имунитет:

Шон: Мога ли да ограбя банка?
Фаншау: Не.
Шон: Мога ли да напечатя свои пари?
Фаншау: Не.
Шон: Можеш ли да ме запознаеш с Хари Потър?
Фаншау: Измислен герой.
Шон: Мога ли да уринирам в публичен автобус?
Фаншау: А искаш ли?
Шон: Може би. Зависи коя е автобусната компания.

Но може би най-добрата измама беше, когато Шон остави газирана напитка в спалнята на Фаншау. Този детайл побърква зрителя. Когато Шон се криеше под леглото си мислех за газираната напитка през цялото време, която се намираше на масичката до леглото, чакаща някой да я забележи. Тогава, от немарливия сценарий предполагам, напитката нямаше роля, докато Шон не я взе по-късно в епизода пред Фаншау и отпи голяма глътка.

Следователят в сериала е Уди, игран от Кърт Фулър (който е може би е най-разпознаваем в ролята си в „Света на Уейн“). Сцената му с трупа беше за полицейския отряд, както изтъкна Уди, после каза, че вероятно не е наела някого, за да се самоубие.

Та да, много от смешките бяха прекрасни. Шон крадеше всеки момент за себе си, но нека не забравяме какъв комедиен герой е и Гъс. И както обикновено, епизодът беше изпълнен със забавни споменавания – от Джеймс Бонд през анимационното филмче „Финитс и Фърб“ до сериала „Домашни ловци“.

Има нещо дразнещо (не като Ласи) относно историята, в която детективът посочва няколко заподозрени и чак после посочва самият извършител. Така се губи мистерията. Например Монк винаги успява да уцели извършителя. Част от забавата в гледането на криминален филм е в опита да разбереш кой е виновникът и в „Шон спасява Дарт Вейдър“ няма как зрителите да разберат кой е убиецът, освен ако не отгатнат (и нека бъдем честни, подсказките се появяваха твърде лесно за Шон). Гледах епизода 2 пъти и нямаше много улики.

Както винаги в криминалните сериали с няколко сценаристи, някои от мистериите ще бъдат по-добри от други, но относно „8 чувство“, смехът трябва да бъде там всеки път. Началото на сезона вещае само добро за сериала. Искаше ми се посланика да остане още няколко епизода.

Какво мислите за премиерата? Ще гледате ли този сезон?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + three =