Понякога само едно име е достатъчно да привлече вниманието на аудиторията и критиката към даден продукт. Е, именно такова влияние упражнява „факторът“ J.J. Abrams в света на сериалите. Затова не е и изненада, че близо 10 милиона зрители следяха примиерата на новото творение на създателя на „Lost“ и „Fringe“ – Alcatraz.

Винаги, когато гледам сериал или филм с познато лице, имам предубеждения, но Alcatraz като цяло ми оправда големите очаквания. Още в началото мистерията започва и въпросите изникват. Сюжетът е свеж и оригинален – в един мрачен ден преди 50 години 302-ма затворници и пазачи изчезват загадъчно от най-строго охранявания затвор тогава Алкатраз. В наши дни престъпниците постепенно се връщат и отбор от ченге и писател на комикси са отговорни за повторното им затваряне. Разбира се, това вероятно е само малка част от цялостната история – очаквам подобно на Lost постепенно да се разкриват нови и нови факти, които да променят цялостното положение.

J.J. Abrams не е изневерил на стила си и Alcatraz изобилства от множество добре направени ретроспекции, които показват случки от живота на героите и така ни помагат да разберем цялостната картинка. В стилово отношение сериалът също е изпипан и ни кара още повече да влезем в действието. Звуковото отношение е на ниво, но не изпъква с нещо особено.

Освен сюжета друг голям плюс на продукцията е актьорският състав. Главната роля играе Sam Neill (Jurassic Park, The Piano, The Hunt for the Red October), a в сериала участват още Jorge Garcia (Lost, Our Time Is Up) и Robert Forster (Jackie Brown).

Единствен недостатък на Alcatraz би бил сериалът да продължи по схемата „всяка седмица нов убиец, който бива преследван и впоследствие арестуван“. Това ще обезличи шоуто и ще го направи просто поредния сериал. Почти сигурно би се отразило и негативно на рейтингите. Всичко това обаче ще видим с излизането на другите епизоди.

Сериалът определено има поле за развитие и може да стане хит. Може обаче и да пропадне главоломно. За фенове на Lost и Fringe.

[signoff]

  1. Харесва ми ревюто, но на мен пилота ми се стори някак си скучен… по едно време гледах колко време остава до края, че не ми се гледаше 😀 Фен съм на Fringe и псевдо-фен на Lost, но този нещо не можа да ме впечатли и да ме грабне с пилота… ако бях човек, който съдеше по пилотния епизод само, нямаше да го продължа. Но пък аз не съм такъв и ще го гледам, може да стане по-добър… като казах, още не съм изгледал втори епизод… :Д

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 16 =