От изкривеното съзнание на създателите на (вече) огромния филмов франчайз Paranormal Activity идва новият сериал на ABC – The River. Сериалът e продуциран от Стивън Спилбърг, но за щастие не прилича въобще на другия фантастичен сериал, който той продуцира, а именно Terra Nova. Ако трябва да го сравня с нещо, The River e LOST meets Paranormal Activity. Не се залъгвайте това не е „новият LOST”. Макар да има не малко прилики, има повече разлики, което е за добро.

Историята ни среща с активиста и приключенец доктор Емет Коул (Брус Грийнууд), който е водещ на популярно телевизионно предаване, в което заедно със семейството си пътува из земното кълбо. Но един ден нещо ужасно се случва и Емет изчезва мистериозно. Шест месеца по-късно жена му (Лесли Хоуп) събира група от хора, с която тръгва на експедиция, за да го намери благодарение на продуцент, който иска да заснеме търсенето. В нея участват отчуждения син на Емет – Линкълн (Джо Андерсън), мазният продуцент Кларк (Пол Блекторн), съмнителният охранител (Томас Кречман), Лена (Елоизе Мъмфорд) – дъщерята на изчезнал оператор и други бъдещи жертви на паранормалните същества, които върлуват из Амазонка.

Филмите с „намерени кадри” станаха много популярни напоследък благодарение на Paranormal Activity и макар че идеята изглежда като нещо, което ще работи само веднъж, създателите успяват да избегнат повечето клишета (за моя изненада негърът не си взима пръв) и да създадат качествен продукт. Първите два епизода на сериала са един изненадващо добър хорър, който поднася приятни изненади.

Кастът ме спечели от рано. В центъра на драмата са Хоуп и Андерсън, които имат доста добра химия помежду си, като отчуждили се майка и син. Блекторн за пореден път играе гадно копеле и има причина за това (защото е добър в тази роля). А Мъмфорд е женската версия на конфликтния персонаж на Линкълн.

Както казах идеята за „намерени кадри” звучи като нещо, което не може да се развие в повече от няколко епизода, но тук нещата са инкорпорирани хитро с „флашбеци” от предаването на Емет, касети, които намират, докато го търсят и кадри от настоящите оператори. Всички тези кадри даравят зрителя с различни парчета информация за героите и движат сюжета напред.

Като повечето хорър филми The River се опитва да уплаши зрителя или поне да го притесни. Определено бих казал, че успява. Също така изглежда, че няма да има само едно чудовище, а всеки епизод ще предоставя ново препятствие за главните герои. Това определено ще помогне на сюжета да не се изчерпа набързо.

Единственото отрицателно нещо, което бих споменал е, че от самото начало се завъртат големи мистерии и конспиранции, а това никога не е добре. Ако LOST ни е научил на нещо е, че мистерията винаги трябва да е правдоподобна и да се разкрива постепенно и при възможност да не се усеща, че има фантастичен елемент.

Първият сезон на The River ще е само 8 епизода и базирано на първите два мога да кажа, че определено ще си заслужава гледането. По-нататък само рейтингите и ABC ще кажат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + ten =