Copper е първата самостоятелна продукция на BBC America, която спомогна и за последните сезони на Doctor Who и още няколко известни сериали. Като цяло жанрът е драма, примесена с уестърн елементи от времето след американската гражданска война. Сериалът не разчита на известен актьорски състав, а на самата история и качества на епизодите.

Copper ни представя историята на детектив Kevin Corcoran – ирландски емигрант, отговарящ за спазването на реда в един от големите квартали на Ню Йорк. Докато си върши задълженията, Corcoran усеща корупцията и подкупността в тогавашното общество.

Не мисля, че въпреки масираното си популяризиране чрез реклама, Copper ме впечатли особено много с нещо. Най-големият коз на шоуто безспорно е атмосферата – кварталът Five Points, пълен с ирландски емигранти, част от Ню Йорк през 1860-те години, е пресъздаден умело и наистина подхожда към този период от американската история. Реакциите и дейностите на хората също са добре направени, дори в говора на повечето персонажи можем да усетим ирландския акцент.

Пилотният епизод ни представи интересна история, която вероятно ще се развие в следващите серии, но няма да е основният сюжет. Героите са интересни и не е изключено да претърпят промяна с хода на действието. Но може би най-големият недостатък на сериала (засега) е темпото, с което се развива действието – като че ли интригите и словесните битки заемат прекалено голямо място в епизода и доскучават. В края на серията обаче нещата си идват на мястото и ги има нужните моменти, които да накарат зрителя да гледа BBC America отново следващата седмица по същото време.

Като цяло Copper не е лош сериал. Сравнен обаче с други утвърдили се вече сериали от този тип като Boardwalk Empire, като че ли творението на BBC бледнее – просто може би не ни е предложил достатъчно емоции и не е толкова задълбочен като хегемона на HBO.

  1. Съгласен съм с теб – и на мен не ми се видя нищо особено. Но аз и не харесвам „ретро“ сериали 🙂 Не мисля, че ще гледам 2ра серия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 17 =