Доктор Кой: Убежището на Далеците [Рейтинг ъпдейт]

Доктор Кой се завърна по-велик, по-интересен, по-забавен, по-страшен и по-добър от всякога!

Седмият сезон от новите епизоди на Доктор Кой дебютира преди часове по BBC One и както ни беше обещано, макар и да бе напълно очаквано, Мофат за пореден път отвя публиката. И както всеки път, когато този негов навик се прояви, беше както никога досега!

Премиерата на седмият сезон беше най-вече… нещо различно. Основната цел на епизода беше брилянтно изпълнена – по думите на Мофат, разбира се пълни с истина, Далеците са се превърнали в нещо обичайно за Доктор Кой и Великобритания. Първоначално създадени да внасят страх у аудиторията, 50 години по-късно те са просто машинки със досаден глас, които от време на време правят жалки, а понякога и застрашаващи, но очаквано провалящи се опити да убият Доктора. Е… вече не. Вече нищо няма да е същото след днешният епизод.

Сега, както съпругата на Доктора обича да казва – Spoilers! Епизодът почва с шок, за тези, които не са чули(надали съществуват такива) – Рори и Ейми се развеждат. Ейми е по-студена и по-уверена от всякога. Изведнъж те двамата биват отвличани заедно с Доктора в Парламента на далеците. И там се случва поредното шокиращо събитие… да чуеш далек да казва „Спаси ни” – не, не мисля, че често се случва… Убежището на далеците – планета-лудница за далеци: повредени далеци от войни, от битки с Доктора, всякакви. И защо обикновените далеци им трябва точно Докторът?

Космически кораб е паднал в планетата. А това означава, че щом нещо е влязло, значи може и да излезе. А далеците се страхуват, както никога досега. Най-големият кошмар на всяка форма на живот в тази вселена – далек от Убежището. Докторът, Ейми и Рори трябва да унищожат планетата, но попадайки там те ще намерят много повече от това, което се очаквали.
Ейми и Рори намират отново отношенията си, причината за любовта им, докато смъртна, дори по-голяма опасност ги дебне. Сърцераздирателният момент е най-великият момент досега от цялата история на двата героя. Не Момичето, което чакаше, не Времевият воин, не родителите на Ривър Сонг, нищо не е било така съкрушаващо като тази сцена.  Докторът от своя страна открива, като шок за него и за зрителите, нещо ново за далеците. За тях лудост… е проява на всичко това, което прави хората човечни и което липсва у тях. Това откритие е направено чрез поредният шок, който ще ви остави с ръка на уста и широко отворени очи със засъхващи сълзи.  Ривър ще сподели една тайна: още в първите минути на епизода виждаме шокиращото присъствие на някой, който не трябва да е там, който би трябвало да се появи в по-късен етап. Този някой ще даде и шокиращият обрат в премиерата на Доктор Кой, а след него нищо никога вече няма да е същото.

Това е само началото и oh, boy, какво начало беше. Епизодът беше същината на Доктор Кой –героите на един сериал, който епизод след епизод бута границите на невъзможното и фантастичното, за 50 минути те ще ви прекарат през едно емоционално влакче на ужасите: страх, вълнение, загриженост, изненада, привързаност, болезнена болка, тъга, смях, усещането за ново начало, усещането за съдбовен край… всичко това бе премиерата на Доктор Кой, всичко това… е Доктор Кой.

Следващият епизод също е повече от обещаващ! Името е достатъчно красноречиво – Динозаври… на космически кораб.Да, правилно прочетохте. Гостуват и любимци на милиарди по света – две звезди от най-успешната поредица книги и филми на всички времена – Хари Потър. Гостуващи звезди са изпълнителите на Артър Уизли и Аргус Филч. В спешъл-а от преди 2 години, пък гостува и Дъмбълдор и оттогава знаем, че тези хора носят професионализъм и гарантирано приключение със себе си. След като изгледате премиерата съм убеден, че всички ще искате още. Е, всички сме в чакаме следващата седмица да оправдае жаждата за още Доктор Кой.

Рейтинг ъпдейт: Предварителни данни показват, че 6,38 милиона са гледали премиерата снощи. Което е сравнително добре, но като се има предвид, че официални и пълни рейтинги ще излязат след седмица, а те почти винаги са с поне 1-2 милиона повече от първоначалните. Така че можем да считаме, че тази премиера бе успешна. За сравнение, ето предварителните рейтинги(не официалните) на: финал на предишният сезон – 6,1; премиера на 6 сезон – 6,5; премиера на 5 сезон – 8,0; финал на 5 сезон – 5,1. Със сигурност можем да кажем: Доктор Кой е на стабилно и същевременно високо ниво за британските рейтинги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 8 =