Новият минисериал (от два епизода) на A&E не може да докара зрителите до кома, но със сигурност може да ги приспи с началото си.

Coma е базиран на едноименната книга на Робин Кук и разказва историята на младата ученичка по медицина Сюзан Уийлър (Лорън Амброуз), която разбира, че нещо нередно се случва в болницата, в която учи, след като няколко здрави пациента изпадат в кома след опериция. След това тя започва да разследва мистерията с помощта на учителя си Марк Белоус (Стивън Паскал).

Книгата вече е адаптирана веднъж за големия екран успешно и този проект ми се стори странно решение от страна на продуцентите Ридли Скот и Тони Скот. Определено можеше да насочат таланта на продукцията към нещо по-оригинално.

Първият епизод на Coma разочарова. Началото e неубедително, а сюжетът наподобява стандартна медицинска сапунка с тонове клишета от типа на болинична бюрокрация и обречените социални животи на лекарите. Всички дейставащи лица са натъпкани в първите няколко минути, за да може след като започнат интересните неща да знаем кой кое и за какво се бори (макар че част от мистерията е, че не знаем за какво точно се борят). Самите интересни неща за жалост почват чак във втори епизод, където всичко влиза в правилното темпо и от несигурна драма Coma се превръща в чист трилър. Без да съм чел книгата бих предположил, че лошото начало се дължи именно на факта, че това е сериал с два епизода по час и половина, а не телевизионен филм дълъг не повече от два часа.

След като разследването започва да се развива всичко става значително по-увлекателно и действието се забързва. Мотивациите на героите се изясняват и едновременно с това напрежението и мистерията нарастват докато не се стига до един сравнително подобаващ финал. Режисьорът Майкъл Соломон успява да създаде чувство на ужас без хорър елементите в тях да са прекалено натрапчиви и да наблегне на сюжета и интригата. Въпреки това на някои места ще ви побият тръпки, а Елън Бърстийн е като модерна ледена кралица и ще изпълва екрана ви със страх във всяка една нейна сцена.

Лорън Амброуз, която познаваме от Six Feet Under, се спрява доволно с ролята си, но първоначално изглежда неубедителна и несигурна. Джина Дейвис играе надменната психиатърка доктор Агнета Линдквист, която обича да се заиграва с младите доктори и е важна част от цялата конспирация. Останалата част от стабилния актьорски състав е допълнена от Джеймс Уудс, Ричард Драйфус, Стивън Паскал и Майкъл Уестън.

В крайна сметка макар да има суров старт и времетраене, което изглежда повече от необходимото, Coma e едно приятно преживяване за феновете на класическия трилър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =