Надали някой, който гледа сериали, не е чувал за култовия sci-fi хегемон Doctor Who. Дори тези, нехаресващи фантастиката, са чували за него и най-често го свързват с….ами с дълголетие. Защото приключенията за Доктора са част от най-стария сериал, продължаващ да се излъчва. Но на какво точно се дължи този успех и с какво сериалът приковава вярната си аудитория вече почти 50 години?

Специалните ефекти? Не мисля – не знам как е било при The Old Series (тоест първите 8 доктора и 26 сезона), но при reboot-а на поредицата от 2005 се вижда, че технологията и специалните ефекти не са на толкова високо ниво – някои от извънземните изглеждат нереалистично и архаично за 21 век. Всичко прилича на продукция от преди второто хилядолетие или някъде на границата (2000-2001 година). Разбира се, когато BBC прехвърлят сериала на американското си поделение, нещата значително се подобряват, най-вероятно заради по-големия бюджет. Но в никакъв случай не е нещо невиждано, така че причината не е тази.

Актьорският състав? Донякъде. Според мен актьорите доста добре са подбирани, може би с изключение на Catherine Tate, която не ми се вписваше в представата за добър партньор на Доктора. Всички други са напълно подходящи и различни един от друг, което ги прави още по-интересни. Самите доктори са попадения – всеки от тях е харизматичен, с характерни за държанието си черти и определените си странности. През 2005 Christopher Eccleston успешно се справи със задачата да възроди поредицата, а след него David Tennant безспорно омая умовете и сърцата на зрителите и изигра ролята на живота си (засега). Въпреки че за мен любимец си остава Tennant, няма как да не отдам заслуженото и на Matt Smith, който също успешно се превъплъщава в ролята на последния Господар на времето.

Приключенията….това вече е верният отговор. Не мисля, че някой би оспорил твърдението, че Doctor Who би бил много близо до посредственост без изключително добрите сценаристи, които работят върху епизодите и всяка седмица ни представят различна история, в много случаи уникална сама по себе си. Трябва наистина да аплодираме Russell T Davies, Gareth Roberts и, разбира се, създателите и на SherlockSteven Moffat и Mark Gattis. Четиримата са главните сценаристи, но има и още много други, които работят само по един или два епизода на сезон. Това спомага за разнообразието на всички сюжети, които към края на сезона майсторски се навързват и ни оставят в трепетно очакване на следващия такъв.

Досега в последния 7 сезон от The New Series видяхме затвор за далеци, кралица Нефертити и динозаври в космически кораб. Следва епизод-уестърн, а после никой не знае какво ще ни предложи може би един от най-завладяващите сериали някога…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =