Новият високо бюджетен сериал на NBC идва под формата на Revolution. След като не успя с The Event, телевизията отново се опитва да навлезе в територията на high concept продукциите. Този път с помощта на Дж. Дж. Ейбрамс.

Историята започва с неизвестен феномен, който спира всички напреднали технологии на планетата. Изведнъж няма електричество, няма батерии и дори колите не работят. Това принуждава хората да се адаптират без тях. Веднага след това сюжетът се премества 15 години в бъдещето, където виждаме как хората живеят без интернет и другите полезни творения на 20 век, докато най-различни банди и милиции се борят за надмощие.

Режисьорът Джон Фавро (Iron Man) и сценаристът Ерик Крипке (Supernatural) не губят никакво време с представянето на пост-апокалиптичния свят. Докато самото техническо затъмнение е главно събитие в пилотния епизод, много повече се акцентира върху светът след 15 години. Не бих казал, че бях очарован от премиерата. Само един час не беше достатъчен да ни запознае с обстановката и най-важното с героите, а в типичен Ейбрамс стил от самото началото сме затрупани с десетки въпроси, на които ще получим отговор само ако сме големи късметлии. Надявам се в следващите епизоди да се наблегне повече на героите, а не на загадките, защото както вече се видя с FlashForward, The Event и Terra Nova, ако персонажите не са изградени добре, мистериите не са от значение.

Главната героиня е Чарли Матисън, която потегля на опасно пътешествие, за да намери чичо си, след като баща ѝ е убит от местната милиция, а брат ѝ бива отвлечен.

Трейси Спиридакос е в ролята на Чарли и е основният мотиватор в пилотния епизод. Съдейки от него, сценаристите определено се опитват да създадат новата Катнис Евъргрийн от The Hunger Games. За жалост върху персонажа трябва да се поработи доста, защото в момента изглежда прекалено едноизмерна тинейджърка, която ще отблъсне по-възрастните зрители.
Били Бърк (Twilight поредицата) играе тайнствения циничен bad ass чичо, който трябва да помогне на племениците. След като съм го гледал като бащата на Бела, малко ми е трудно да си представя Бърк в такава роля. С комедийната част се спрява, но когато започна да размята самурайски мечове не беше убедителен (въпреки добрата хореография.) Елизабет Мичъл (LOST) и Тим Гини (Iron Man) имат малки, но значими роли като родителите на Чарли и Дани. Актьорският състав е запълнен от Джанкарло Еспозито, Греъм Роджърс, Дж. Д. Прадо, Дейвид Лионс, Зак Орт и Ана Лайз Филипс. Най-доброто изпълнение определено беше на Джанкарло Еспозито (Breaking Bad), който е първият злодей на шоуто. Еспозито за пореден път ни показва, че може да играе заплашителни персонажи най-добре от всички в момента. А от другите имa какво да се желае.

Revolution е един от най-очакваните сериали от предстоящия сезон, но от това, което видях, ще трябва да се потруди, за да спечели и задържи зрителите пред малкия екран.

  1. и аз като цяло съм съгласна със статията…май Тера Нова ми беше с по-интригуващ пилот, а си беше обречен (може би, защото прекалено ми е Lost meets Terra Nova и вече не ми е чак толкова изненадващо, а и чета доста антиутопия книги и трудно ме впечатляват тези идеи вече)…да се надяваме, че ще успеят да доразвият добре нещата, така че да е в раздела на достойните Ейбрамс продукции, а не от все повечето ставащи негови провали…

  2. *“чичо Майлс“ – извинявам се; още не съм им запомнила имената – и не знам откъде ми дойде това Нейт… Осъзнах грешката чак сега, като реших да им разгледам страницата в ИМДБ.

  3. на мен пък от персонажите само чичо Нейт ми хареса – въобще не се сетих, че е бащата на Бела (не гледам тези филми много съсредоточено), а уж съм физиономистка. Еспозито ме изненада приятно след ролята си на подлизурко в OUAT. Но съм съгласна със статията и оценката – ако не направят героите по-интересни, и ако няма смислен отговор на загадката „Кой спря тока“ – този сериал е обречен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + six =