Тази година реших да разделя статията на две и да обявя драма на годината и комедия на годината. Не ми се вижда честно да поставям в една категория Go On с неговите 20-минутни серии и Homeland с едночасовите. Без повече приказки, ето печелившите:

Драма на годината

Претендентите:

Fringe с много силен финален сезон ще остане завинаги в сърцето на верните си фенове.

The Hour – вторият сезон на британската новинарска драма е по-силен и по-добре изигран от първия и заслужено е в този списък.

Boardwalk Empire – доброто представяне на сериала и тази година му осигури място в челото, макар сезонът да беше малко по-слаб от миналогодишния.

The L.A. Complex – страхотната канадска драма за проблемите на начинаещите актьори в Холивуд. С много обрати, комплексни образи и вълнуващи моменти сериалът влезе в личната ми класация за най-добри сериали.

Game of Thrones – заслужено спечели приза миналата година, а с втория сезон създателите му ни показаха, че далеч не са се изчерпали. Отново видяхме вълнуващи обрати, добре развити герои и си харесахме любимци, които няколко серии по-късно изгубихме.

Homeland – вторият сезон леко отстъпва на манияшкия първи, но все още е класи над повечето сериали.

Parenthood – сериалът продължава да не ни разочарова, като добре балансира екранното време на многото си главни герои и винаги намира какво интересно да ни покаже. Сигурен съм, че лесно ще намериш своя любимец (или няколко) сред героите и ще стискаш палци докато той се справя с трудности, пред които вероятно и ти ще се изправиш (ако вече не си).

Sherlock – видяхме още 3 прекрасни епизода, които бяха истинска наслада. Единствените ми забележки са към броя серии и голямото чакане между сезоните.

The Newsroom – дългоочакваният нов сериал на Соркин не ни разочарова. За щастие е по HBO, което му дава по-голяма свобода, по-дълги серии и сравнителна сигурност да се развихри. Първият сезон беше силен, очакваме вторият да е още по-добър.

Победител: Game of Thrones

За втора поредна година продукцията на HBO грабва приза за най-добър сериал и това не е случайно. Много драми имаха силни сезони и изборът не беше лесен, но Game of Thrones показа втори сезон на нивото на първия и логично зае първото място.

Комедия на годината

Претендентите:

Girls ни показа, че може да се направи сериал за група жени в Ню Йорк, които се опитват да намерят себе си и да си подредят живота, без да имитира Сексът и Градът. Girls е много различен, много истински, много силен. Героите са истински личности, а не съвкупност от клишета.

The Mindy Project – новата комедия на Fox за млада американка с индийски корени, която се опитва да балансира между търсенето на подходящия мъж и работата си като гинеколог. Свеж и забавен, сериалът бързо събра фенове и това, че главната героиня не отговаря много на клишето за млада докторка, която си търси секс, е по-скоро плюс.

New Girl приятно ме изненада с втория си сезон, който беше дори по-добър от първия. Най-много ми хареса, че героите израстват и отношенията им са сложни и многопластови. Появиха се смешки, които разчитат на твоето познаване на героите, което придава дълбочина на сериала.

Go On – новият сериал с Матю Пери успешно комбинира драма с комедия и за кратките 20-минутни серии успя доста сполучливо да развие героите си. Както повечето комедии, Go On има и слаби моменти, но като цяло е наслада за окото. Появата на Lauren Graham като гостуваща звезда беше много успешно, та се надявам да видим още звезди (или нея – още няколко пъти).

Louie – почти автобиографичен сериал с американския комик Louie CK в главната роля. Макар и комедиен, сериалът засяга проблемите на самотния мъж на средна възраст и на моменти е доста депресиращ. За трети сезон Louie CK ни показва части от stand-up представленията си, преплетени със случки от живота си (така де, живота на лирическия герой), които успяват да ни накарат да се замислим или разсмеем. Определено заслужава да се гледа.

Победител: Girls

Girls не е най-смешният от гореизброените сериали, но е най-силният. Умело съчетава комични и драматични елементи, както и добра доза непредвидимост. И той като The Mindy Project разчита да те увлече с малко странния и доста сложен характер на главната си героиня, а не с външния й вид. Талантливата Lena Dunham е създател на сериала и играе главната роля в него. Доколкото сериалът е автобиографичен можем само да гадаем, но определено е интересен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + four =