Внимание! Статията съдържа спойлери за всичките пет сезона!

Британските сериали винаги са имали специално място в сърцето ми. Или поне в графика ми за гледане. Being Human e един от тях. Той олицетворява в себе си всичко типично британско. Успява да комбинира драма, комедия и свръхестественото по начин, който работи на всички нива. Свършва точно, когато трябва или поне малко след това. Има малко, но напълно достатъчно епизоди. И след като губи оригиналния си актьорски състав по средата на съществуването си успява да се прероди даже по-добър.

Първите един-два сезона ми бяха прекалено мелодраматични и малко скучни, но реших да остана, защото концепцията определено ме заинтригува. Персонажите бяха добре изградени и актьорите си пасваха. Ръсел Тови като вечно притеснения върколак Джордж беше прекалено гей за ролята си, но пък Ленора Крайлоу като призрака Ани изпълваше всяка сцена с тотален позитивизъм и хумор. Третият главен герой беше типичният мрачен вампир Мичел, който се бори със себе си (изигран от Ейдън Търнър). Всичко вървеше като по вода до момента, в който свърши трети сезон и там Мичел умря. Бързо го последваха и Джордж и Ани.

Четвърти и пети сезон бяха с почти изцяло нов актьорски състав, състоящ се от неизвестните Майкъл Сока, Кейт Бракен и Деймиън Молони. Смея да твърдя, че те се справиха по-добре от предишните. Тези два сезона бяха много по-интересни и забавни и то не за сметка на драмата.

Преди няколко седмици създателят на Being Human, Тоби Уитхауз, сподели, че пети сезон ще е последен и ще сложи завършек на сериала. Тази новина ме зарадва доста, защото няма по-щастлив човек от мен, когато разбере, че сериал, който харесва, ще свърши с идеята да свърши, а няма да бъде спрян, защото някой не печели достатъчно пари от него.

Самият последен епизод ме остави предоволен. За разлика от предния каст, които бяха избити и получиха своя щастлив край в отвъдното, тези успяха да спечелят битката със себе си (и дявола) и да оцелеят. Уитхауз обобщи цялата идея на финала с една проста реплика. “The desire of being human is the end of being human. To want it is to have it.” Не мисля, че има по-добър начин да се сложи край на това приключение.

Сега BBC III се отпряват към света на зомбитата с новия си сериал In the Flesh. Moга само да им пожелая да имат същия успех, който имаха и с Being Human.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =