На косъм: Как OUAT in Wonderland не успя да се наложи и къде продължава да греши ABC

Азбучната телевизия заложи на много нови заглавия тази година, но много малка част от тях постигнаха очаквания успех. Дори най–очакваните сериалите продължават да претърпяват спад в рейтингите си и да губят позиции, а утвърдени хитове губят много зрители, но нека започнем по същество.

Castle

Castle е шоуто, което въпреки конкуренцията от страна на NBC –  в лицето на The Blacklistпродължава да задържа позициите си. Премиерата на сезона бе проследена от почти 11 милиона, а рейтингът на шоуто бе 2.2 ( 5% по–висок в сравнение с премиерата на сезон 5 – 2.1). Премиерата на Castle пребори новото шоу на CBS – Hostages, с 4 милиона повече зрители и 22% по–висок рейтинг в таргет групата (18-49). В следващите седмици Castle продължи да задържа резултати малко по–високи от 2.0 и така успя да се задържи на второ място в таймслота (час на излъчване) си. От друга страна, въпреки че полицейската драма на АВС не е първа в слота си, мога да ви уверя, че със сигурност ще гледате Бекет и Касъл и през следващата година.

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. може би бе най–очакваният сериал за сезона и все пак бързо започна да губи позиции.

 Най–големият проблем на шоуто е таймслота, в който се излъчва – вторник от 20:00 часа. По това време по NBC се излъчва The Voice с аудитория над 10 милиона, а по CBS се излъчва лидера по зрители – NCIS, който в лошите си епизоди събира по 18 милиона пред  екрана . Колкото и да е голям пазара в Америка, трябва да се съгласите, че на Агентите определено им е много трудно. И все пак те се представят задоволително. Пилотният епизод на сериала изравни The Voice на NBC –4,7 рейтинг, и остави далече зад себе си NCIS, който събра рейтинг от едва 3,6 пункта. Във втората си седмица, обаче, S.H.I.E.L.D. падна с 34% в рейтинга и намали зрителите си от 12 на 8 милиона. В третата си седмица на излъчване сериалът падна с още около 10-15 % в рейтинга и загуби още половин милион зрители, но поне засега нещата клонят към подновяване, за което свидетелства дори поръчването на пълен първи сезон от 22 епзиода на драмата.

The Goldbergs

Въпреки че сериалът получава сериозна подкрепа от излъчвания преди него Agents of S.H.I.E.L.D. и той, както първия, бързо започва да губи позиции.

The Goldbergs стартира с рейтинг от 3,1, а сега, три седмици по–късно, рейтингът му е 1,9. Общо взето нещата не стоят добре за сериала, въпреки че комедията беше гласена за хит. Ако рейтингът на ситкома продължи да пада, АВС ще го прекрати, но ако се задържи над 2.0, има вероятност за подновяване. Какво ще стане само времето ще покаже.

Trophy Wife

Сериалът имаше слаб старт с 2.3 в рейтинг класацията и успя да събере по–малко от 7 милиона пред екраните. По време на епизод  2 и епизод 3 рейтингът на шоуто падна до 1,4 в рейтинг класацията, а зрителите, които го слядят, се понижиха на 5 милиона. Сигурно прекратяване.

Lucky 7

Първото прекратено шоу за сезон 2013-14.

Lucky 7 стартира на 24 септември с отчайващия рейтинг от 1,3, което го превърна в най–ниско рейтинговата есенна премиера на драма в историята на АВС. Мисля, че и сами се досещате как се стекоха по–нататък обстоятелствата за сериала. След като през втората седмица рейтингът падна до 1,1, АВС побърза да го прекрати.

Back in the game

Back in the game започна с 2,2 рейтинг и 8 милиона пред екраните, а през последното си излъчване сериала отбеляза рейтинг от 1,8 и събра 6,5 милиона пред екраните.Въпреки че спада в рейтинга на сериала не е много голям все пак самата и премиера не е проследена от много хора. Ако продължи да пада най – вероятно ще бъде прекратено от АВС.

Once Upon a Time in Wonderland

Самата идея за спин-оф на Once Upon a Time бе добър ход на АВС. Самото осъществяване на тази идея обаче беше пълен провал. АВС сложи новия Once Upon a Time в т.нар “death slot” (четвъртък 20-21 часа). От друга страна, обаче, да пуснеш шоу срещу гиганта The Big Bang Theory доказва  колко много му вярваш.. или колко много искаш то да бъде прекратено. Едва ли е второто, разбира се.. OUAT in Wonderland стартира предишния четвъртък с 1,7 рейтинг, а ако рейтингът падне през следващите седмици със сигурност ще стане поредната жертва на “death slot”-a.

Scandal

Scandal е може би най–големия хит на АВС в последните няколко години. Въпреки че сериалът не стартира много добре през сезон 2011-12 и привлече едва 7 милиона пред екраните, сега нещата не стоят по подобен начин за политическия трилър. Премиерата на сезон 3, проследена от почти 11 милиона, направи Scandal лидер в таймслота си, оставяйки далеч след себе си Elementary на CBS и Parenthood на NBC.  С подобна гледаемост в рейтинг групата 18-49 и с подобни високи рейтинги няма какво да кажа друго освен – сигурно подновяване.

Петъчният комедиен блок ( Last man Standing и The Neighbors)

Колкото и да очакват АВС този комедиен блок да е успешен, не се получава. Както може би знаете, петък е най–слабо рейтинговата вечер в Америка и в петък вечер американските телевизии пускат само слабите си заглавия, което обяснява ниската гледаемост. Погледнато реално,Last Man Standing се излъчва от две години в петъчния слот, но все пак досега не е имал подобни ниски рейтинги. Миналата седмица комедията с участието на Тим Алън отбеляза рейтинг от 1,2 в рейтинговата група 18-49 и закова пред екрана по–малко от 6 милиона души.

При другата комедия ( The Neighbors) нещата изглеждат още по-зле. Всъщност, може би, самото подновяване на сериала беше голяма грешка от страна на АВС. Премиерата на сезон 1 отбеляза наистина добри рейтинги, но това се дължеше единствено на факта, че преди нея се излъчи премиерата на Modern Family. След преместването на сериала след  The Middle ( Сряда в 20:30 часа) рейтингите бързо започнаха да падат и финалът на сезона беше проследен от малко повече от 5,5 милиона души. Преместването на сериала в петък вечерта определено обаче не му направи добра услуга. Сезон 2 на сериала започна с рейтинг от 1,2 в рейтинг групата 18 -49 и бе гледан от 4,5 милиона зрители. Сега, месец по–късно, нещата не стоят по–добре – последният излъчен епизод от комедията е проследен от 4 милиона души и 900 хиляди зрители в групата 18-49. Прекратяването е повече от сигурно.

Once Upon a Time

Въпреки че през сезон 2011-2012 OUAT стартира като истински неделен хит, сега е доста далеч от това.

Напомняме ви, че първият сезон на приказната драма стартира с рейтинг от 4,0 в групата 18-49 и почти 12 милиона души пред екраните. По време на излъчването на сезон 1 рейтингите рядко падаха под 3,0 в 18-49 и това бързо нареди сериала сред най-успешните за АВС в последните години.

Премиеата на сезон 2 отбеляза също добър рейтинг с 3,9 в групата  18-49. С напредването на сезона, обаче, този рейтинг се стопи до 2,2-2,3 и финалът на сезон 2 бе проследен от едва 7,5 милиона души.

През сезон 3 нещата не се очертават да са по–благоприятни за модерната приказка на АВС.  Сезонът стартира с рейтинг от 2,6 в рейтинг групата (18-49), но тази неделя отбеляза спад и рейтингът падна до 2,3. Въпреки че очаквам по време на сезона рейтингът да продължи да пада, още не мисля, че феновете на сериала имат причина да се притесняват. Подновяването му е почти сигурно.

Betrayal

Betrayal се превърна в пореден неуспех за АВС. Новата драма не оцелява в слота 10-11 в неделя вечер и отбелязва рейтинг от 1,0 в рейтинг групата (18-49). За момента шансове за подновяване няма.

 

  1. Христо

    Хубава статия 🙂 Жалко за The Neighbors, на мен лично ми харесва и е забавен. А не знам за тоя death slot, ама OUAT in Wonderland по принцип не изглежда толкова интересен за сега. Същото може да се каже и за Back in the game, скучен е. А Агентите на ЩИТ е супер сериал! Винаги ме радва, и всеки епизод до сега ме е държал в напрежение и интерес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 5 =