В миналата публикация накратко споделих мнението си за новите сезони на Haven, Modern Family и Person of Interest. Естествено, споменах и първите си впечатления от новите сериали Sleepy Hollow, The Blacklist, Hostages и Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.. И този път се извинявам предварително, ако засягам нечии интереси и/или уронвам престижа на сценаристи, продуценти, актьори, телевизии. Предупреждавам ви, че следват спойлери!

Homeland – Спомняте си как приключи вторият сезон. Обаче аз се чудя дали ще си спомняме как започна третият? Задавам този риторичен въпрос, тъй като смятам, че новият сезон започна извънредно мудно. Не отричам, че това е характерна черта на сериала още от първите два сезона, но в третия е още по-забележима. Спомням си, че продуцентите и сценаристите още преди няколко месеца ни бяха известили да се приготвим за липсата на Броуди, но след първите два епизода хиляди разгневени фенове започнаха да обсипват целия екип с неприятни квалификации. На противното мнение съм и смятам, че към момента историята на Броуди е изчерпана, може би най-вече, защото се държеше на връзката му с Кери. И все пак получихме един цял епизод, фокусиран върху Броуди, и не би трябвало да има недоволни. Оттам насетне нещата леко се забързаха. Харесва ми, че Манди Патинкин (Сол) има повече екранно време спрямо първите два сезона. Знаете, че в повечето филми и сериали шефовете на ЦРУ и ФБР са злодеи, които целят я унищожаване на целокупна Америка, я убийство на президента, но в Homeland за първи път от доста време насам умирах от кеф да гледам как Сол е на върха и се разпорежда с привидно спокойния си стоунфейс. За съжаление, не мога да пропусна няколко изключително предвидими моменти (Сол и Кери работят заедно по гениален план, за да хванат истинските извършители на атентата срещу Ленгли; отвличането на Кери; неуспешните опити на Броуди да се измъкне). И въпреки това призовавам всички, които не са гледали нищо от Homeland досега, да го направят, защото е един от малкото донякъде успешни заместители на Breaking Bad.

The Mentalist – Сериалът започна шестия си, според мен, последен сезон с обещанието до края на календарната 2013 година да узнаем най-накрая кой е Червения Джон. Не знам дали има нещо общо, но рейтингите се сринаха и откъм цифри това е най-слабият сезон на драмата досега. Не знам също и дали изобщо е удачно да коментирам каквото и да било, тъй като смея да твърдя, че финалът на четвъртия сезон беше изключително добър и може би перфектен за евентуален финал на сериал. Пълна пародия беше влизането в затвора на Патрик и милостта на съда, макар че Патрик уби хладнокръвно човек. Наистина се надявам Бруно Хелър (автор и продуцент) да си удържи на думата, тъй като много пъти досега ни е баламосвал, че ще разберем за истинската самоличност на Червения Джон. Само искам да спомена, че идеята за списъка със седемте заподозрени беше недостатъчно обмислена и ѝ се обърна твърде много внимание.

The Middle – Пореден забавен сезон. Макар че е възможно да не съм много обективен, защото: първо, изключително много ме забавлява детето-чудо на Холивуд в лицето на Атикус Шафър (Брик), и второ, понеже изгледах първите четири сезона за около седмица, което ме накара да чакам с нетърпение петия. Мога само да добавя, че тъкмо семейство Хек си помисли, че най-накрая се отърва от Аксел, а се оказа, че са яко сгрешили, което пък им се случва доста често.

American Horror Story – Изключително силно и зарибяващо начало на поредната гениална идея на болния мозък Раян Мърфи. А ако случайно се хванете да изгледате трите сезона наведнъж, ще ви падне не само ченето. За този сериал може да бъде казано само и единствено – изпипан masterpiece. Отлична актьорска игра, страхотни специални ефекти (грим, костюми), плашещо музикално оформление.

The Walking Dead – Започна и четвъртият сезон на най-рейтинговия, гледан и обсъждан кабелен сериал в историята на Америка. Можем само да поздравим екипа на зомби драмата за добрите цифри, но аз имам някои забележки. Първо, чудя се защо оставиха жив Губернатора, след като със смъртта му беше необходимо да се затвори една дълго продължила история. Подкрепям всички, които мислят, че Дейвид Морисей е надарен и харизматичен актьор, но той трябваше да падне в заслужена жертва на т.нар. затворен край на сюжетната линия на третия сезон. Още повече, че изминаха вече четири епизода, а следа от Губернатора няма и няма (освен болната амбиция на Мишон да го открие и убие). Второ, застояването на нашите никога не се е харесвало – нито в първия, нито във втория и третия, а дори и в четвъртия сезон. Кога милите сценаристи ще разберат, че е крайно време нашите да напуснат проклетия затвор, ако трябва да го сринат с ядрена бомба, всякакъв вид динамити, голям набор от базуки.. Но не можем да отречем, че ни обещаха повече зомбита и наистина има повече зомбита – на всеки ъгъл както се казва. Лошото в случая е, че те се появяват в доста абсурдни ситуации и в желанието си да ни показват повече зомбита, всъщност правят сцените с тях да изглеждат глупави и крайно нереални.

 1. [sherlock.]

  Съгласен съм с това, което каза за Живите Мъртви. Най – голямата грешка на хората, които работят по този сериал, е че убиха Андреа. Най – развития и интересен женски персонаж след Мишон е именно Андреа. Сцената, в която Андреа умира е просто отвратителна. В края на втори сезон я виждаме как вече се справя сама със зомбитата, а в последния епизод на трети сезон я виждаме как говори половин час на Милтън, вместо да се спасява. Ненормална работа. Разбиха хубавия персонаж.

   • [sherlock.]

    Ти пък къде живееш, че все още не си гледал трети сезон? И защо влизаш в тема наречена „Записки по сезон 2013-2014“ като се очаква в тази тема да се говори за четвърти сезон на Живите Мъртви. Иначе спойлерите да си ги имаш със здраве, пак заповядай.

    • Slobodan

     уоу уоу уоуу, по спокойно го раздавай. Ти какво очакваш, влезнал съм защото следя други сериали, да не влизам само заради Ходещата Смърт? А и не мога да следя 10 сериала на веднъж, едни следя редовно а други гледам през лятото когато няма нови сериали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 15 =