„Средно мъжете и жените мислят за секс на всеки шест секунди. Намалете времето на една секунда и получавате Coupling.“ от ревю на I’m_So_Sexy в IMDB

Ако не сте гледали и дори не сте чували за Coupling, тази статия е за Вас. Ако вече сте го гледали и смятате, че това е страхотен сериал, тази статия определено е за Вас. Ако сте го гледали и мислите, че Coupling е тъп сериал и не си заслужава да бъде гледан, Вие сте от друга планета – марш обратно на Марс!

Ако не сте гледали и дори не сте чували за Coupling

Coupling е британски телевизионен ситком, написан от Стивън Мофат и излъчван по BBC2 от май 2000 г. до юни 2004 г. Хубавата новина за Вас е, че няма да чакате сериите да излизат една по една, а имате на разположение четири сезона да Ви усмихват, когато пожелаете. Лошата новина е, че са само четири и няма да има повече. Ако можем още малко да продължим с хубава/лоша новина, ще трябва да отбележим, че ако Ви грабва диалогът на Стивън Мофат, можете да гледате сериалите Doctor Who и Sherlock. Нито един от тях не е комедия, но и двата са страхотни и със сигурност ще ви доставят удоволствие.

Брилянтният Coupling на Стивън Мофат, в който блестящо играят актьорите Джак Дейвънпорт, Джина Белман, Сара Алекзандър, Кейт Изит, Бен Майлс и Ричард Койл, ще Ви предложи 28 епизода фантастична комедия за секс. Още от първия епизод започвате да се хилите, първо тихичко и ритмично, след това по-високо и продължително, и накрая като картечница без дори да си поемете въздух да презаредите. Вече говоря за смях, не за секс и не, не преувеличавам. С изключение на моментите, в които не смеете да се засмеете, за да не си помисли партньора/ката Ви, че и вие правите същото, когато го/я няма, през останалото време ще се скъсате от смях.

Много хора се опитват да оприличат „Приятели“ на Coupling, но отсега Ви казвам – няма нищо такова. Единствената прилика е, че героите са шест – три жени и трима мъже, които не са женени/омъжени. Оттам нататък всичко друго са разлики. Така че, ако Ви се гледа същото като „Приятели“, този сериал не е точният. Ако не се разсмеете още на първия епизод, не се мъчете, този сериал не е за Вас. Ако обаче можете да оцените финия хумор, обичате нещата да се назовават с истинските им имена, харесвате да гледате на живота от позицията на реалист и темите за секса не Ви притесняват, то тогава сядайте да гледате Coupling и внимавайте да не се напикате от смях.

Ако вече сте гледали Coupling и смятате, че това е страхотен сериал

Ако вече сте изгледали сериала и сега разбирате, че има и американска версия, независимо колко силно Ви се иска да удължите приятните моменти с Coupling, недейте! Като всяко нещо, което американците са харесали и взели от англичаните, и това доста сполучливо са го… Pardon my French!… осрали. Репликите – същите, сцените – същите, написани от същия гениален Стивън Мофат, но английският хумор някак не звучи добре с този американски акцент. Актьорите – по холивудски красиви, стоят неестествено и играят доста нервно, сякаш на самите тях им е неприятно. Вероятно са били изнервени от факта, че NBC пуска сериала на мястото на „Приятели“ и очаква да е достоен заместник на легендарния сериал. И там е фаталната им грешка! Както вече казах, „Приятели“ и Coupling са толкова различни, колкото любовта и секса.

Освен това, сравнението между американската версия на Coupling и оригиналната британска е безсмислено, защото американската версия не можа да направи дори и един сезон – спрян е само след четири епизода. За разлика от много сериали, които като ги спрат ми става мъчно, за този дори не разбрах, защото го бях отсвирила още след първия епизод. Американският Coupling е като пърцуца за битови алкохолици и не си заслужава да си разваляте финия вкус на меко отлежало уиски, който оставя английската (оригиналната) версия. Ако Ви се гледа нещо толкова добро като Coupling на BBC, гледайте Coupling на BBC, отново!

Малко известен факт е, че гърците са направили римейк на британския сериал през 2007 г. Опитали са да направят свой Coupling, но след 10-тия епизод сериалът бива свален поради ниски рейтинги (нищо ново), което за пореден път доказва, че което е на британците трябва да си остане тяхно или мощно ще се провали.

Британският Coupling печели наградата Best TV Comedy на British Comedy Awards за 2003 г.

Малко фактология:
Coupling (2000 – 2004), 30 мин. – Комедия
На български преведен като „Свалки“
4 сезона:
1сезон – Времетраене: 6 x 30 мин.
2сезон – Времетраене: 9 x 30 мин.
3сезон – Времетраене: 7 x 30 мин.
4сезон – Времетраене: 6 x 30 мин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − one =