Приветствам ви и тази седмица в Memory Lane, рубриката на TVseries България, която ви припомня забравени моменти от архивите на сериалите. Този път се спираме на любимия ми сай-фай сериал. Помня как го гледах като малък по Diema и го харесвах още тогава, макар че ми беше страшен на моменти. По-късно изгледах всички епизоди наново и за мен си струваше – Farscape е едно запленяващо приключение.

Шоуто се излъчва от 1999 до 2003, когато е спрян, и за завършек е направен филмът Farscape: The Peacekeeper Wars. През четирите си сезона има доста моменти, които си струва да си припомним, но реших да се спра на забавната страна на нещата. И с това ограничение пак има голям избор – например нищо не казва забавно така, както емблематичният анимационен епизод. Мхм, далеч преди Fringe имаше анимирани епизоди, имаше и двойници. Наистина, какво ли не сме виждали във Farscape. Сериалът имаше някои налудничави, но страхотни идеи за епизоди. Помните ли когато Крайтън трябваше да се ожени за една принцеса, при което бе превърнат в статуя? Помните ли, когато всички герои станаха параноични и се обърнаха един срещу друг? А помните ли, когато телата им бяха разменени? Точно на това ще обърнем внимание днес.

Историята: След атака от някаква раса, екипажът на любимия ни кораб Моя се озовава в меко казано неудобна ситуация. Телата им са разменени. Те трябва да намерят начин да се възстановят преди атаката на противниците им да ги унищожи. Предлагам ви да се посмеете малко като проследите реакцията на Крайтън, който се озовава в тялото на Ерин. Сцената може да изгледате в това клипче от 2:21 (разбира се, за феновете и трите момента в него ще бъдат интересни):

И преди да съдите Крайтън си помислете вие какво бихте направили в тялото на човек от другия пол. В една от другите сцени Крайтън в тялото на Ерин учи Райджъл в тялото на Крайтън да пикае (да, и аз се обърках малко, но го прочетете още веднъж и ще добие смисъл):

Райджъл в Крайтън: Можеш ли да ми покажеш как се прави?

Крайтън в Ерин: О, боже! Откопчай се.

Райджъл в Крайтън: Така!

Крайтън в Ерин: Извади го, насочи го като пистолет. Стреляй.

Райджъл в Крайтън: В правилната посока ли е?

Крайтън в Ерин: Да, така е добре.

За този епизод целият каст е гледал видеоклипове на останалите актьори, за да научат маниерите им и да могат наистина да изиграят техните герои. Специалист е прекарал часове с всеки от тях, за да се справят добре. Мисля, че резултатът е налице. Създателите на шоуто са искали да направят такъв епизод от самото начало. Коментират, че когато са били още в първите етапи на работа по шоуто вече са имали идеята, но са изчакали втори сезон, за да може зрителите да познават героите по-добре и съответно ефектът да е по-голям.

Сега да насочим вниманието си към актьорите и да видим с какво се занимават в наши дни. Бен Браудър (Джон Крайтън) е вече на 51 и може да сте го забелязали в епизод на Arrow миналата година. Последната му по-дълга роля е в Stargate SG-1 – явно си е почитател на жанра. Клаудия Блек (Ерин Сън) е на 41 и предимно озвучава видеоигри, но ако гледате Haven или 90210 сигурно сте попаднали на нея в последните години. Интересен факт е, че тя също участва в Stargate SG-1, където ставаме свидетели на малък Farscape reunion.

Идва време за въпроса, който не мога да не ви задам – кои са любимите ви моменти от Farscape? Може би някоя друга комична сцена или един от повратните моменти във връзката между Крайтън и Ерин? Според мен, най-интересни са отношенията на Крайтън и злодея Скорпиъс. Въобще какво си спомняте от сериала, който завърши преди повече от 10 години? А забелязвате ли големи промени във възможностите на специалните ефекти за това време? Все пак Райджъл действително се играе от кукла, днес по-вероятно би бил CGI.

PS: Преди да завърша, не можех да пропусна да спомена любимите ми DRD от сериала. Винаги съм искал едно такова! Вярно, че имам куче, но друго си е…

DRD_01

  1. krem_ka

    Тоя сериал, признавам си – не съм го гледала. Но как да пропусна да сложа коментар в любимата си рубрика? Все едно някой да ми предлага шоколад (или да погаля котка) и аз да откажа?! Трябва да съм или болна… или мъртва… 😀
    Сигурна съм, че Farescape не е нито първата, нито последната продукция, която включва обмяна на тела. Виждали сме го и във Fringe, виждали сме го и в Eureka, Supernatural… въобще навсякъде, където има нотка налудничавост. Но ако, все пак, ми се случи да се вселя в мъжко тяло, надали първия ми избор би бил да скачам и наблюдавам кое накъде се движи 😛
    По отношение на самия жанр – разбира се, че днес нещата изглеждат далеч по-добре! Компютърната анимация позволява да се пресъздадат обстановки, за които ни е бедна фантазията… и все пак, до някъде чарът на един сериал от преди толкова години, е в методите, които са се използвали…. Друго си е да знаеш, че космическия кораб не е някаква си графика, а истинска играчка, която се рее в цигарен дим, например… Точно изобретателността на жанра е това, което радва… вече методите са… подробност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + twelve =