Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьори
Обща оценка

8.3

Вярващ

Всяка година се появява поне един сериал, който е толкова хубав, че вселената не може да позволи той да съществува повече от един сезон. Тази година, предполагам, че това ще е Believe. Написан и режисиран от Алфонсо Куарон (Gravity, Children of Men) и продуциран от Дж. Дж. Ейбрамс, пилотният епизод е най-доброто предложение на NBC за този сезон.

 Сюжетът се върти около необичайните взаимоотношения между надарено младо момиче Бо (Джони Секуоя), родено със специални умения, които не може да контролира, и Тейт (Джейк МакЛафлин) – затворник, осъден на смърт, който трябва да я защитава от злините, които преследват нейната дарба.

Пилотният епизод е просто великолепен. От първата сцена до последната. В телевизията е практика известен холивудски режисьор да пише пилота, но рядко такива величия като Куарон се захващат с програми в националния ефир. Още в самото начало започваме с един няколко минутен проследяващ кадър (запазен марка на мексиканеца). Екшънът се състои от няколко ръкопашни схватки, които са едни най-добрите, които съм виждал (след Banshee).

Актьорският състав също е на ниво. МакЛафлин (In the Valley of Elah) и Секуоя са тотални новобранци, но между тях има огромно количество химия. Още в момента, в който се срещат. Останалите актьори са Делрой Линдо, Джейми Чънг и Кайл МакЛоклан. Не е особено ясно какви ще са ролите им по-нататък, но предполагам, че няма да са ключови и акцентът ще е върху основното дуо.

И стигаме до лошата новина. Още преди премиерата на сериала основният сценарист Марк Фридман напусна поради разногласия с продуцентите каква да е посоката на историята. А няколко месеца след това напусна поради същата причина и неговият заместник. Предполагам, че това и фактът, че почва толкова късно в сезона, ще са причините, които ще загробят Believe, и до края на годината няма да си спомняме за него. Искрено се надявам да греша.

С две думи, редно е да го гледате сега, защото после може да нямате шанс. Определено си заслужава.

  1. Павел Динчов

    Адска прилика с Touch, но пък хубав пилотен. И да, Куарон да се захване си е събитие за телевизията. Ще видим натам как ще тръгне историята, дано бъде навързан и 13 епизода да следват една история, без излишни пълнежи. И да, навярно няма да го бъде за втори сезон, но пък и за Touch беше така, а се получи завършен хубав сериал. Ще видим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − five =