Интервюто съдържа спойлери за финала на четвърти сезон.

The Walking Dead приключи своя четвърти сезон с „добра и лоша новина”. Лошата новина: Повечето от нашите оцелели бяха заловени и задържани във вагон от хората в Терминус, които може би лееееко прекалиха с тяхното гостоприемство. Добрата новина: Върнаха си водача. Няма да има повече отбягване на насилие от страна на Рик Граймс, който започна партито като захапа врата на мародера Джо и изкорми крадеца, който бе притиснал Карл. Сега той има нужда да извади своята група от последните бъркотии. Entertainment Weekly поговори със Скот Гимпъл, продуцент на сериала, за неговия поглед върху финалния епизод от сезона, за завръщането на Рик, за спекулациите около хората от Терминус и възможността те наистина да се окажат канибали, за местоположението на Керъл, Тайрийз, Джудит и Бет и за това, което ни очаква в пети сезон.

EW: Нека започнем с уникалната формулировка, която придадохте на този епизод. И преди сте правили ретроспекции, но никога не сте съсредоточавали толкова много минало и настояще в един епизод, както направихте сега. Как стигнахте до това решение да рамкирате не само този епизод, но и целия сезон, за да покажете еволюцията на Рик Граймс?

Гимпъл: Дойдохме си на думата. Всъщност, мисля, че това е всичко. Това имаше за цел да покаже именно еволюцията на Рик. Ако той се беше озовал в този влак по-рано през сезона, той нямаше да бъде подготвен за това, което можеше да се наложи да направи, за да се измъкне. Нямаше да бъде толкова уверен, колкото е сега в края. И тези ретроспекции бяха необходими, за да проследят неговото пътуване до този момент, да покажат контраста и промяната му от началото на сезона досега.

EW: Имаше много задълбочен, проникновен и интроспективен диалог през този сезон, но в последната реплика нещата се обърнаха кардинално със „Забъркват се с погрешните хора”. Беше ли важно да се получи почти триумфален този момент в разгара на ужасната ситуация особено за да покаже, че Рик Граймс се е завърнал?

Гимпъл: Ето, че говориш на моя език. Това беше повратен момент. От емоционална гледна точка това е заключението на историята на Рик за този сезон. Той завърши своето пътуване в този момент. Той се превърна в онзи Рик Граймс, който е способен да се изправи пред тази невъзможна ситуация. И това е странно. Те са заключени във влак от изключително добре организирана и въоръжена група от хора, и все пак вярвам, че е триумфален момент за Рик, защото той е сигурен, че може да се справи. А човекът, който беше в началото на сезона, най-вероятно нямаше да бъде толкова сигурен.

EW: Вие не правите подобни повратни точки в шоуто, така че може да се каже, че бе експеримент за вас.

Гимпъл: Мисля, че в случая най-важното беше завършването на една емоционална история. Знаехме за това много по-рано в процеса на снимките. Знаехме каква ще е последната реплика. Това е т.нар. “cliffhanger” (бел. пр. художествен похват, при който главният герой е поставен в несигурна и трудна ситуация или се сблъсква с шокиращо откровение в края на глава/епизод от фантастична поредица). Ще стартираме петия сезон с пълна скорост по този начин. Бих казал, че в края на първи сезон имахме подобен момент, когато вървеше онази прекрасна песен на Боб Дилън, но въпреки това героите нямаха представа накъде отиват и какво ще правят. Краят на първи сезон ни караше да се замислим: „Какво по дяволите ще правят те сега”, краят на сегашния сезон поставя същия въпрос. Но пак ще кажа – Рик никога не е бил по-готов да се изправи срещу нещо такова.

EW: Откакто въведохте концепцията за Терминус, всички дават различни теории за това какви може да са тези хора. Много хора, включително и аз, предполагаме, че може би са нова версия на групата канибали, описани в комикса. Във финалния епизод имаше и няколко жокера, които навеждат на тази мисъл, или поне начинът, по който аз ги възприех. Какво бихте казали за тези спекулации?

Гимпъл: Мисля, че спекулациите са напълно справедливи. Аз не бих интерпретирал така нещата обаче. Най-трудното нещо за мен е да определя дали, ако не бях чел комикса, щях да стигам до подобни заключения? Не мога нито да потвърдя, нито да отрека. Правили сме неща, които са различни от историята в комикса, но които ни отвеждат до нея – историята със заболяването в затвора е един явен пример. Въпреки че следваме комикса и в момента екранизацията съвпада с частта в комикса, в която се разказва за канибалите, най-вероятно има някои неща в шоуто, които не съвпадат съвсем.

EW: Можем ли да кажем, че Гарет е лидерът на Терминус?

Гимпъл: Това всъщност може да не е съвсем вярно, но той със сигурност бе лидер в тази ситуация. Така или иначе навлизането в силовите структури на Терминус отвъд вероятно не е много вълнуващо. Но ние знаем това, което знаем, и той определено бе човекът начело в този епизод.

EW: Преди финала през последния месец и нещо виждахме все по-рядко Рик Граймс, което е прецедент за шоуто. Предвид това, че той е главният герой, човекът, с когото започнахме това пътешествие, бяхте ли изобщо загрижени за липсата му и как тя би се отразила?

Гимпъл: Това е чудесен въпрос. Бих казал, че не бе обичайното нещо. През този полусезон се чувствах толкова щастлив, че имах възможността да направя този невероятен и необичаен сезон. Много сериали никога не биха направили подобно нещо. Благодарен съм на AMC, на подкрепата на изпълнителните продуценти, на изобретателността на авторите, на невероятния актьорски състав и на най-раздаващия се актьор, който някога съм срещал през целия си живот – г-н Анди Линкълн, заради тях бяхме в състояние да направим това. Това шоу се преоткриваше на всеки 8 епизода. Обичам тази му особеност. Това е едно невероятно предизвикателство – да правиш нова телевизионна програма на всеки осем епизода. Беше страхотно телевизионно шоу и аз го обичах, сега ще бъде много по-различно. Ще има някои моменти, в които няма да виждаме Рик Граймс. Но аз казах на Анди за този полусезон – почини си, поиграй малко голф, излез със семейството си, защото 5-ти сезон ще изобилства от Рик Граймс, който няма да лежи в безсъзнание на дивана в нито един от предстоящите епизоди. Така че това е нещо необичайно, но всички имахме доста добра представа за структурата на пети сезон още когато започвахме снимките на четвърти сезон. Не казвам, че съм имал всичко написано черно на бяло, но знаех каква ще бъде общата картина на пети сезон. Знаех, че бихме могли да направим една глава от тази история, където не виждаме толкова много от Рик, но имаме време за другите герои, имаме възможност да се фокусираме върху тях, да изградим отношенията помежду им, така че когато видим всички тези хора заедно да знаем кои са, дори и да не са получили много време на екрана в дадения епизод.

EW: Вие го споменахте преди минутка, но ми убягна. Бихте ли повторили къде казахте, че се намират Керъл, Тайрийз, Джудит и Бет? Ако го повторите за мен, би било страхотно.

Гимпъл: Да. Те са на пътя. Те са в един от вагоните. Те са на покривите в Терминус. Те бяха тези, които стреляха по Рик и групата през цялото време. Или това е просто един влак на много нива и те са просто на горния етаж. Бих казал само, че 14-ти епизод сложи край на историите на Тайрийз и Карол и бе важен за мен и сценаристите. Мислехме, че ще е по-добре да завършим с тяхната емоционална история, а не с географското им местоположение, знаейки, че за финала е отредена най-вече историята на Рик.

EW: Толкова много главни герои загинаха в трети сезон. Имаше ли съзнателно взето решение от страна на сценаристите и на вас при начертаването на четвърти сезон и намаляването броя на загиналите?

Гимпъл: Да броиш убийствата е нещо странно, защото не искаме непременно сериалът да бъде като Сървайвър. Харесва ми Сървайвър. Мисля, че е много готино шоу. Но зрителите не искат това, не го и възприемат по този начин. Тук става дума за разказването на историята на даден герой и проследяването на възможните развръзки на тази история. Можете да направите това във всеки епизод и дори в най-малкото превъплъщение има голяма власт, но не трябва да се опираме на тази власт. Точно в историите, които разказвахме в този сезон, си пролича, че не се осланяме на тази сила. Предстоят още много такива. Дори нямам предвид пети сезон, говоря, за шести и седми. Но тази история сама по себе си просто не изглеждаше да се развие по този начин. Ще кажа, обаче, че ако може да се случи по всяко време, а то може, не знам дали е чудесно, ако винаги се случва в предпоследния епизод и след това и във финалния както всяка година. В противен случай ще е някакъв странен начин на разказване на истории.

И дори и в комикса не може да се предвиди. Заслугата за това дължим на Робърт Къркман, който умишлено нарушава равномерния ритъм. Шоуто попадаше в своя ритъм. Смъртта на Хършил трябваше да се случи точно тогава, защото ставаше дума точно за тези две истории, които трябваше да приключат заедно. Взимайки това предвид, просто не изглеждаше да е историята, която се разказва в тази част на сезона. Толкова сме щастливи, че сериалът има толкова много фенове и се справя добре, че можем да очакваме с нетърпение да не се налага това да се прави на всеки 15-ти и 16-ти епизод. Но това може да означава, че се случва в първи и четвърти епизод на пети сезон. Опитваме се да разказваме такива истории и да правим такива моменти, когато ни се отдаде възможност.

Не искам да кажа, че тези неща не са важни. Те са много функционални, употребата им в средата на сезона и в края има смисъл, защото това е емоционалната връхна точка на историята, но тя се случва на приливи и отливи и наистина показва трансформацията на Рик в човек, способен да се изправи срещу света без тревога, докато все още се опитва да запази своята човечност. Смъртта на Хършил бе огромна част от това. Но всъщност най-голяма роля тук изиграха хората, които Рик уби, а не тези, които той загуби.

EW: Действието в последните два сезона започваше 7 или 8 месеца по-късно спрямо завършека на предходния сезон. С драматичния завършек на 4-ти сезон можем ли да считаме, че ще се върнем към героите по-бързо?

Гимпъл: Трябва да кажа, въпреки че не обичам да казвам нищо със сигурност – ако бях зрител, щеше да ми бъде трудно да прескоча случилото се. Мисля, че ще бъде трудно да пропуснем какво по дяволите ще се случи и как по дяволите ще се измъкнат от него. Може би действието в пети сезон трябва да започне, подхващайки героите ни не от момента, в който сме ги оставили сега, а 2 години по-късно и да правим ретроспекции във всеки епизод в стил Lost. Колкото по-странно, толкова по-страхотно! Зомби апокалипсисът е приключил. Всички са заживели нормален живот. И никой не иска да говори за това какво се е случило и как са се отървали от зомби апокалипсиса и това е сериалът. Те не искат да говорят за това, което се е случило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =