От FX обвиниха HBO в „нечестна практика“

Президентът на FX, Джон Ландграф, обвини HBO, Showtime и Netflix в „несправедливи“ предложения (или т.нар. Emmy submissions, с които телевизиите записват своите продукции за участие в определена категория в Еми наградите) за наградите „Еми“.

Първият упрек на Ландграф е към HBO за True Detective. „Една история, която се състои от няколко епизода и има завършен край, е за категория минисериал, а не сериал. Нечестно е, защото в такъв тип проект може да си позволиш звезда от ранга на Матю Макконъхи. И той би се съгласил, защото не го ангажираш за години напред“ – заяви шефът на FX.

„Истински нечестно е да се сравняват актьор, който участва в продължение на година в даден сериал в началото, средата и края, с такъв, който показва само част от пътя, който неговият герой е поел. Матю Рис (звездата на The Americans) не се справя по-зле от Макконъхи, с тази разлика, че Рис участва в много повече епизоди. Така както изглежда, в бъдеще тази категория ще се напълни с актьори, които участват само в няколко епизода“, продължава Лaндграф.

True Detective е една история, която протича в 8 епизода. Втори сезон е вече поръчан, но с напълно различна история и актьори. Но ето, че HBO предлага сериала в категория „Най-добър драма сериал“, а не в „Минисериал/филм“. Разбира се, първата категория е в пъти по-ценна. HBO нямат победа там от 2007 година, когато за последно The Sopranos печели. Game of Thrones и Boardwalk Empire са били номинирани, но никога не се печелили.

Друг стратегически ход е този на Showtime, които преместват своята драма Shameless в категория „комедия“, вместо в пренаселената „драма“, а пък Netflix прави същото с Orange is the New Black. Ландграф продължава със своите критики: „Нито един от двата сериала не принадлежи към комедийната категория. Една комедия би могла да има сериозни елементи, но главната ѝ цел е да забавлява и разтоварва зрителите. Веднага бих ви дал пример от близкото минало с Rescue Me. Да, този сериал беше един от най-забавните сериали на времето си, но определено не е комедия.“

Според него няма лесно решение при тези ситуации: „Дали самите продуценти и студио да решават при предложенията си или пък Американската академия за телевизионни изкуства и наука да има последната дума… Аз държа нещата да са честни и това е моето мнение. Всеки има право на такова и нека по-неоспоримият довод спечели“.

FX вече отнесе много критики с предложението за American Horror Story да е в категорията „минисериал“. Миналата година Ландграф защити това си решение така: „Това е същината на минисериалите – серия от епизоди, които са обединени в определен брой, с обща история и завършен край.“

Ландграф обяви, че FX за малко се е разминала с купуването на True Detective и че създателят на сериите, Ник Пицолато, е черпил вдъхновение откъм формата именно от American Horror Story.

От FX обявиха, че новата им драма Fargo ще се състезава също в категорията „минисериал“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + eighteen =