Австралийска телевизия срещу пиратството на Game of Thrones

Foxtel, единственият кабелен оператор в Австралия, който излъчва епизодите на Game of Thrones, хитовата фентъзи поредица на HBO, е бесен на торент тракерите и големия брой сваляния на премиерата на четвъртия сезон и иска да покаже своята позиция. Дори се стигна до това Брус Мийгър, ръководител отдел „Корпоративни комуникации” на Foxtel, да излезе с отворено писмо към всички австралийци със заглавие „Пиратството: Поне Ланистър си плащат дълговете“.

След прочитането на това писмо дори и Белите бродници биха възкликнали: „Човече, това е коравосърдечно“.

В писмото, той сравнява нелегалното теглене с това да откраднеш Ферари само защото не ти се чака или пък цената ти е прекалено висока.

„Друг аргумент, на който попадам, е, че дърпането не е точно кражба, а просто копиране на нещо. Обяснете го на всички актьори, статисти, сценаристи, режисьори, оператори и изобщо всички в екипа на сериала. Цялостните усилия, които влагат, трябва да бъдат възнаградени“, заявява той.

„Създадохме Foxtel Play – услуга, която имате възможност да използвате с компютри, Sony PlayStation 3, Xbox360, Samsung и LG смарт телевизори и Samsung Blu-Ray. Ето, всички епизоди на новия сезон на сериала (плюс втори и трети) ще бъдат достъпни по време на излъчването на сериала. Услугата ще е налична срещу 35 долара на месец във времето, в което се излъчва сезона на сериала. Като първите 14 дни са безплатни. Разбира се, за тези пари получавате достъп до True Detective, Girls, True Blood, Boadwalk Empire и над 1000 други заглавия. Някои хора не желаят всички тези екстри и искат достъп само и единствено до Game of Thrones. Това няма как да се случи по простата причина, че HBO са решили, че не желаят така да разпространяват този сезон“ – обяснява Мийгър в отвореното писмо.

„Всичко се свежда до разправии за няколко долара. Все още има хора, които държат да получават нещата безплатно, без съгласието на създателите на даденото нещо. Вместо да дадат пари в разумен размер за един изумителен продукт. Ланистър може да не са приятни, но поне плащат дълговете си“ – завършва Мийгър.

От части причината за това писмо се корени в това, че новият модел на телевизията не постигна желания ефект. Не се спечели желаната аудитория, а конкурирането с iTunes и Google Play е трудно. Така, нелегалните сваляния скочиха. Изобщо коментарите на недоволните клиенти на платения тв канал се свеждат до това, че тези 105 долара (по 35 на месец) за 3 месеца (времето, в което ще дават сериала) са много и реално те не желаят всички тези екстри, които допълнително се пробутват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =