CBS е втората телевизия от “Големите 5”, чиито сериали ще разгледаме обстойно и ще преценим какви шансове имат те за нов сезон. За обзора на ABC четете тук.

CBS вече поднови голяма част от телевизионните си програми още в средата на март, но има и сериали като The Crazy Ones, The Mentalist и Friends with Better Lives, които още са под въпрос и не е сигурно дали ще се завърнат за нов сезон. Въпреки това, можем да заключим, че седмичното хващане на лошите носи рейтинги и неслучайно NCIS остава с най-висок рейтинг сред драма предложенията на телевизията.

Ще започнем именно с най–новия сериал в ефира на CBS – Friends with Better Lives.

FWBL стартира в ефира на CBS на 31 март 2014 непосредствено след финала на HIMYM. В същата вечер HIMYM успя да се наложи и да отбележи най–високия рейтинг в историята си. Едночасовият финален епизод на комедията за Тед и компания успя да събере пред екраните почти 13 милиона зрители, 5,3 милиона от които в целевата група 18-49.
С подобна подкрепа Friends with Better Lives трябваше да задържи поне 75% от рейтингите на HIMYM. Въпреки очакванията и силната подкрепа, комедията успя да стартира с около 8 милиона души пред екраните, 2,6 милиона от които в целевата 18-49. За момента този рейтинг не е лош, но като се има предвид, че от тази седмица FWBL ще се излъчва след 2 Broke girls, който ще е далеч от рейтингите на HIMYM, очаквам голямо понижение до края на сезона. За момента мога да кажа, че е под въпрос и да изчакам още няколко седмици преди да го отпиша.

2 Broke Girls
В началото на сезон 2013-14 рейтингите на 2 Broke Girls паднаха, но след преместването в 20:30 след HIMYM рейтингите на комедията се повишиха и се задържаха над средните за CBS. След края на HIMYM от този понеделник 2 Broke Girls ще се излъчва от 20:00 часа, а това означава много вероятен спад в рейтингите. Все пак шоуто бе подновено още в края на март и няма място за притеснения.

Mike & Molly
Mike & Molly винаги е имал рейтинги, които да не са достатъчни, за да превърнат сериала в хит, но са били дотолкова задоволителни, че той да бъде подновяван сезон след сезон. До момента средната гледаемост на Mike & Molly е 2.3 милиона в 18-49 и шоуто бе подновено в средата на март.

Mom
Въпреки първоначалния спад в средата на ноември, Mom успя да изгради аудитория от около 2–2,3 милиона души на епизод (18-49) и лесно да получи поръчка за втори сезон.

Person of Interest
Както и преди време споделих, за мен преместването на POI във вторник вечер беше невероятна грешка, благодарение на която драмата загуби около 20% от аудиторията си. Все пак, Person of Interest продължава да е първи в часа си на излъчване и вече бе подновен.

The Big Bang Theory
Всъщност, може би, единственото, което трябва да споделя за TBBT, е поръчката, която CBS направи в средата на март. Искам да напомня, че в средата на март CBS удължи договорите на звездите от TBBT с 3 години, с което стана ясно, че сериалът ще се излъчва в програмата на тв гиганта поне до 2017 година. А колкото до рейтингите – както винаги са във възход, а Шелдън и компания продължават да бъдат най–гледани в Америка.

Two and a Half Man
След преместването на шоуто от 21:30 в 21:00 рейтингите определено се повишиха, но все пак продължават да са далеч от онези, които шоуто имаше година по–рано. Все пак, със сигурност ще гледаме Two and a Half Man поне до май 2015.

The Crazy Ones
Тук нещата не стоят толкова добре, колкото при останалите сериали на CBS, които вече имат сигурни поръчки за нови сезони. Шоуто определено стартира добре в края на септември, но сега рейтингите му са далеч от тези, които получаваше тогава. Като се има предвид преместването му в по–късен час и това, че загуби голяма част от аудиторията си, бих казал, че сериалът клони повече към прекратяване, отколкото към подновяване.

The Good Wife
Ако трябва да говорим за The Good Wife като рейтинги, нещата не стоят особено добре. Гледаемостта на сериала през този сезон бе средно около 1,3-1,4 милиона зрители в целевата 18-49, което е малко дори за неделя вечер. Сериалът често беше побеждаван от АВС и FOX и все пак успя да оцелее и да бъде подновен. Защо? Отговорът на този въпрос е лесен. The Good Wife е един от най–високо оценените сериали от критиците, сериалът печели множество награди, а рейтингите му в DVR класациите също не са лоши. Няма какво друго да кажем – The Good Wife вече бе подновен за шести сезон

The Mentalist
The Mentalist е един от малкото сериали на CBS, който все още е с неясна съдба. Рейтингите, както и при The Good Wife, не са добри. През този сезон сериалът е отбелязал спад от 15% в 18-49 като средно около 1,4-1,5 милиона души в целевата 18-49 следят всеки епизод. За момента везните клонят към прекратяване, но нещата все още не са сигурни.

NCIS блок (NCIS, NCIS:LA)
NCIS и NCIS:LA винаги са успявали да приковат достатъчно зрители пред телевизионните екрани като дори първият от тях е драма No1 в Америка по милиони зрители. През сезон 2013–14 и двата сериала претърпяха понижение в рейтинга съответно с около 15% за NCIS и 12% за NCIS:LA. Въпреки спада обаче сериалите продължават да са на челните места в часовете си на излъчване и да формират силен блок заедно. Колкото до това дали са подновени или прекратени: CBS поднови и двата сериала още в средата на март като дори втори спиноф (NCIS: New Orleans) е на път и трябва да направи премиерата си през следващия сезон.

Elementary
Рейтингите на Elementary през този сезон определено не са във възход. В периода от края на първия си сезон до момента, модерната приказка за Шерлок Холмс е загубила над 20% от аудиторията си – и остава дълбоко в сянката на Scandal на АВС. На 13 март шоуто получи поръчка за трети сезон, но се очаква да направи премиерата си в различна вечер и различен час на излъчване. Дали това ще е за добро или за лошо предстои да разберем.

Unforgettable
Unforgettable определено не се справя много добре. През лятото на 2013 шоуто загуби около 50% от аудиторията си и събираше около 1-1,2 милиона пред екраните в целевата група 18-49. Сега, след като CBS започна да излъчва финалните епизоди от втори сезон в петък от 20:00 часа, нещата не стоят по–добре и шоуто събира средно по около милион зрители в 18-49 на епизод. Все пак от телевизията подновиха Unforgettable за нов сезон още през 2013 и той ще направи премиерата си на 29 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 14 =