Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьори
Обща оценка

8.5

Страшен

Имало едно време един популярен комикс на Алан Мур, който бил адаптиран като изключително тъп филм. Сещате ли се за кой говоря? Сигурно не, защото така могат да бъдат описани всички адаптации по Алан Мур. Става въпрос за „Лигата на необикновените джентълмени”. Сега имаме Penny Dreadful, който наподобява сериозно филмовата версия на лигата на джентълмените. За щастие приликите са само периферни.

Шоуто обединява класически герои като Франкенщайн, чудовището му, Дориан Грей и Мина Харкър с „оригинални” такива, които очевидно са базирани на други класики, за да разкаже една ужасяваща история за Лондон през 19ти век.

Пилотният епизод умело ни запознава с главните действащи лица. Тимъти Далтън (James Bond) влиза в ролята на сър Малкълм – изследовател, който е готов на всичко, за да намери изчезналата си дъщеря. Очевидно е базиран на Алан Куотърмейн и дори начина, по който Далтън играе, наподобява изпълнението на Шон Конъри от „Лигата на необикновените”.
Ева Грийн (Casino Royalе) се превъплъщава във Ванеса Айвс – мистериозна жена, която не отстъпва на никой мъж. За жалост, двете неща, с които е известна Грийн, не се появяват на екран в пилота. Но съм сигурен, че ще ги покаже по някое време.
Джош Хартнет заменя филмовия екран с телевизионния, за да е единственият американец. Той е чаровният стрелец Итън Чандлър, който не го е страх от нищо и е по-сложен, отколкото смее да си признае. През цялото време си мислех как няма начин да не е базиран на Том Сойър от вече горе споменатия филм, който също беше единственият янки.
Хари Тредауей е Виктор Франкенщайн и може би прави най-запомнящото се изпълнение от всички. Всяка сцена с него е великолепна. Единственото нещо, което не ми хареса, е, че до последния момент изчакаха да разкрият как се казва, макар да беше очевидно от самото начало. Самото чудовище се появи накрая само за малко, но при положение, че ще го играе Рори Киниър (Skyfall) съм сигурен, че изпълнението му ще е перфектно.
Главните персонажи, които не се появиха в пилотния епизод, са Рийв Карни в ролята на Дориан Грей и Били Пайпър (Doctor Who) като някаква оригинална героиня..

Самият сюжет и режисура също са на ниво, по-високо от стандартното. Режисьорът Хуан Антонио Байона, известен с хоръра The Orphanage, е успял да създаде атмосфера, която наистина е “dreadful”. Екшънът е динамичен и чудовищата изглеждат доста реалистично. А Джон Лоугън е написал сценарий, който успява да представи всеки участник подобаващо и да ни вкара достатъчно дълбоко в историята без излишна информация.

С няколко думи, Penny Dreadful изглежда като поредния успех за Showtime и един от сериалите, които ще следим с интерес тази пролет.

 1. Scarface

  Хареса ми ревюто! Дори мисля, че режисурата заслужава по-висока оценка. Самата атмосфера на сериала е доста впечатляваща. Актьорския състав е чудесен. Иначе на мен ми стана ясно, че онзи е Франкенщайн само когато видях „чудовището“ му. И според мен това ще е още един успешен сериал за Showtime!

 2. TsX5

  Изглежда доста добре и определено ме заинтригува, така че смятам да го следя. Що се отнася за сцените на доктор Франкенщайн съм напълно съгласна, че са сред най – добрите.

 3. Devora Marinova

  Идеално сериалче за лятото. Ева Грийн се е убила за тая роля 🙂

 4. На мен сериалът не само ми покри очакванията, но и ги надмина. Най-доброто в жанра до този момент и то още в самото начало – може би твърде прибързани думи, но все пак така се очертава.

 5. Stefan Ivanov

  Моите очаквания май бяха прекалено големи.. Трейлърът беше толкова плашещ, докато самият епизод не успя да ме стресне много. ;s

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =