Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

7.6

Разпускащ и интересен

От доста време не се беше случвало в няколко месеца да трябва да се сбогуваме с толкова много дългогодишни и любими продукции. Ето, че поредната вече свърши и след само 6 финални епизода си казахме сбогом с Майка и Пийт и историята за артефактите.

5 години минаха, откакто SyFy (тогава дори си бяха Sci-Fi Channel) ни показа пилотния епизод на оригиналната си продукция. И наистина като кажеш „оригинална“, тук е точно това. Историята е за група хора, които имат за цел да събират и колекционират специални предмети, които имат специални способности. И изобщо идеята за това как даден човек може да създаде такъв артефакт – дали с омраза, дали с любов, и този предмет да просъществува през вековете. Разбира се, споменаването на различните хора – лещите на Бенджамин Франклин, част от Титаник и какво ли още не, е наистина оригинално и винаги се е връзвало с идеята на случая и колкото и странно да звучи – може и да научиш нещо. Това ме грабна и това е същността на сериала. Тази идея, но и отделните случаи, които са създадени с въображение и са реализирани съвсем прилично.

1

Разбира се, стигаме и до актьорския състав, без който нищо от това не би имало значение. Защото дори и с оригинална и интересна идея, ако нямаш актьори, които да направят така да ти пука за тях, нищо не правиш. Еди Маклинток (Пийт), Джоан Кели (Майка), Сол Рубинек (Арти), Алисън Скаглиоти (Клаудия) и Аарън Ашмор (Стийв) си вършат страхотно работата. Имам предвид, че тук нямаш нужда от драматични образи и убийствена актьорска игра. Напротив, тук се очаква да има химия между актьорите и да е пълно с дебилни и забавни бъзици, които да разведряват обстановката. Всичко това е налице! Отношенията на Майка и Пийт в някои моменти бяха изключително забавни и беше удоволствие да се наблюдават.

2

Добрият колектив трябва да има и достойни злодеи – Парацелз, Джеймс Макфирсън, Бенедикт Валда, брат Ейдриън, Уолтър Сайкс… Справиха се чудесно и нито за миг не ми беше скучно и досадно да наблюдавам ненужни епизоди, само за идеята на пълнеж на сезона.

Едни от любимите ми моменти във всички епизоди бяха тези, които бяха свързани с Eureka (друг много любим сериал, който приключи вече). Цялостната идея за обща вселена беше гениална.

След края на предния сезон стана ясно, че ще приключат с финални 6 епизода, което честно казано беше добра новина. Дойде му времето и е прекрасно, че получи шанс да приключи по достоен начин. Финалните епизоди бяха на обичайното ниво и нещата бяха измислени добре и се краят се получи. Последният епизод беше изпълнен с огромна емоция и носталгия. Прекрасен финал! Брилянтен завършек, с който много малко сериали могат да се похвалят. Да, разбира се, имаше силни епизоди, имаше и не толкова, но по-важното е, че това беше един сериал, поддържащ съвсем прилично ниво от самото начало до самия край. Разпускаше те и грам не те затормозяваше и това е най-хубавото му качество. Адски много ще ми липсват всичките.

Сбогом Арти, Майка, Пийт, Клаудия, Стийв и г-жа Ф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 8 =