Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

7.3

Интересен

Новият сериал Halt and Catch Fire, който започна в неделя, е технологична драма за група компютърни гении, които се опитват да направят голям пробив в компютърните технологии. Действието се развива в началото на 80-те години.

Първият епизод беше интересен, но остави в мен някакво чувство на незадоволеност. Не става ясно в каква посока ще поеме историята занапред и какво изобщо ще представлява сериалът – дали всеки епизод ще е сам за себе си или историята ще продължи да се заплита. Вероятно тези неща ще ни станат ясни от епизод 2.

Сериалът отделя достатъчно време, за да ни запознае с героите и с обстановката, което е по-добрият вариант, отколкото, като в сериали като „Стоте“, да нахвърля цялата предистория за 3 минути. И въпреки че темата „информационни технологии“ е специфична и сравнително малко хора са наистина добре запознати с нея, сериалът ще успее да задържи интереса дори на хората, които изобщо не се вълнуват от тези неща. На преден план излизат отношенията на героите.

По мое мнение създателите на сериала целят да задържат феновете на Mad Men. Единият главен герой, Джо Макмилън, доста наподобява Дон Дрейпър – умен и харизматичен мъж със загадъчно минало, който често действа на своя глава и манипулирайки останалите, успява да постигне целите си, колкото и налудничави да са идеите му.

Другият – Гордън Кларк – пък е доста близък до Уолтър Уайт от Breaking Bad – неразбран гений, който вярва, че може и заслужава да постигне много повече в живота си от това, което вече има.

Колкото до мацката в екипа – няма да я коментирам, защото този тип героини (умна бунтарка, мъжкарана) доста ме дразни. От актьорския състав тя ми е най-антипатична, а усещането ми е, че отношенията между нея и Джо ще се окажат в центъра на историята.

Всъщност, като става дума за актьорите, истината е, че Лий Пейс (Джо), от прекратената драматична комедия „С аромат на маргаритки“, поема върху себе си почти цялата тежест на сериала. Прекрасно изпълнява ролята си – едновременно дразнещ и чаровен. В никакъв случай не искам да подценявам останалите, но в този първи епизод той е звездата.

Сериалът започва обещаващо и има потенциал, като всичко, с което се захванат AMC. Със сигурност ще гледам и следващия епизод.

 

  1. Christian Katrev

    Голям фен съм на Лий Пейс, но пилотният епизод не ме впечатли. Не знам дали ще продължа да го гледам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × four =