Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

5.6

Скучен, но с потенциал

След усилена рекламна кампания и големи очаквания, вече е факт пилотният епизод на новия проект на един от създателите на култовия Lost – Деймън Линделоф.

Каква е първата ви асоциация и изобщо първата дума, която ви идва, като се спомене Lost? Бас ловя, че ще е нещо от сорта – въпроси, въпроси и пак въпроси. Явно това е стилът на Линделоф, защото тук е налице в пълна сила. След тези час и 10 минути оставаме с цяла торба с въпроси.

Честно казано, като фен на Lost, не очаквах толкова много от този сериал. Да, будеше интерес, но в нормални граници. След този епизод ми се поуби и малкото желание и интерес. Ужасно бавно действие, ужасно скучновато представено е абсолютно всичко. Все пак малко по-подробно за историята.

Историята е следната – в един прекрасен ден ненадейно и неочаквано 2% от населението на нашата планета изчезва. Без каквото и да е научно обяснение. След което прескачаме 3 години напред и виждаме как едно малко градче се справя с тази загуба. Изчезнали са всякакви хора – млади, стари, деца… Като че ли в центъра на действието застава семейството на млад шеф на полицията – Кевин Гарви, в ролята Джъстин Терокс. Виждаме неговата дъщеря тинейджър Джил (феноменално клише, започва да ми дотяга адски много това винаги да имаме такъв малоумен образ), в ролята Маргарет Куали, както и сина му Том – в ролята Крис Зилка. Сюжетната линия със сина буди по-голям интерес. Жителите на това градче искат да почетат изчезналите, докато малка група хора (облечени в бяло, не говорещи и пушещи нон-стоп… Абсурдно на моменти!) сякаш приканват всички постепенно да забравят за случая и да продължат с живота си. Ставаме свидетели и на някакъв човечец (явно лидер в нещо като култ), който прави нещо… Да, толкова разбираме. Точно това е и сюжетната линия със сина. Дано се поразвие добре, защото в този пилотен епизод почти нищо не ни показаха.

Актьорският състав има няколко стари муцуни, които няма грам смисъл да се споменават. Не показват нещо кой знае интересно, заслужаващо внимание.

Няма нужда да преразказвам отделните сцени, но голяма част са тотално произволни и несвързани. Не ме разбирайте погрешно, харесва ми, че не ни се дава всичко предъвкано, без грам да те кара да се замислиш, но все пак си мисля, че са се провалили в това да заинтригуват публиката. И реално вместо да зададат тези десетки въпроси, всъщност те отегчават. Няма ги мистерията и интереса, присъстващи в други подобни продукции.

Все пак историята има потенциал, дори голям. Стига да могат да я разгърнат и да ни спечелят с някакъв смисъл, а не просто да ни зададат 100 въпроса. Стискам палци да се получи добре занапред, но този пилотен епизод вместо да впечатлява, дразни с бавно действие и скука.

 1. ycM

  Ок, без взаимотношенията на хората сериалът ще е 5 епизода. В крайна сметка точно това е интересно как цялата обстановка и с течение на времето героите се променят, идеите им се променят. Ако очакваш от 1ви епизод да получиш и отговорите на всичките поставени въпроси, гледай филм, не сериал. Все пак главните герои са хора, как да не се отдели време на изграждането на персонажите? Няма сериал в който просто да се прави нещо без да се споменава името на героите и да им се разказва историята. Сериалът е как хората реагират и приемат изчезването на 2% от населението. Може би си мислите, че 2 % е малко, видяхте ли по новините показаха, че само в Китай 2% са около 34милиона човека.

  • Павел Динчов

   Глупости, естествено, че не си мисля, че са малко хора. Просто се нагледахме на „взаимотношенията“ на хората при някакъв катаклизъм. Затова бих предпочел нещата да вървят ръка за ръка – както и хората, така и описване на мистерията и развиване в тази посока. Много ясно, че няма как да ни зададат въпроси и да ни отговорят за 1 епизод, но просто тук беше скучно и някакси не приковаха вниманието. Поне при мен. И да, продължавам да го гледам, ще видим натам.

   • Мартин Ангелов

    Като например в Lost – добър пример за съчетание между взаимотношенията на хората и голямата загадка на острова. Плюс екшън.

    • Павел Динчов

     Именно, да, там беше направено чудно. Наполовина да е така и тук, ще е добре.

 2. Christian Katrev

  Хареса ми повече отколкото очаквах. Но за да ме спечели трябва да пускат малко повече информация за самият Rapture.

  • Павел Динчов

   Точно. Дано пускат такава информация, а не просто да ни затрупват с ненужните взаимотношения на хората. Нагледахме се на такива неща, тук трябва да развиват мистерията и дадения евент.

 3. RealFan

  И мен нещо не ме грабна. Пушачите които не говорят обаче са ми интересни. Заспала работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + sixteen =