Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

4.6

Слаб

The Lottery е поредната „антиутопия“, която ни показва едно не много мрачно бъдеще и един не много по-различен свят. Всъщност, ако не беше редовното напомняне и излишно драматичната музика в подходящи и неподходящи моменти, сигурно щях да забравя, че се случва нещо необичайно – по някаква причина хората не могат да имат деца.

Ако тази история ви напомня за великолепния филм „Децата на хората“, няма нищо чудно, защото създателят на сериала Тимъти Дж. Секстън е сценарист на филма от 2006 година. Но докато филмът на Куарон беше мрачен и плашещо реалистичен, The Lottery по-скоро ще допадне на феновете на Revolution, ако изобщо има такива. Не ми пречи, че визията е светла и изчистена, това не е проблем, но освен от някои неуместни реплики на героите, по никакъв начин не можем да видим каквото и да е напрежение в обществото, изправено пред донякъде плашещата перспектива човечеството да изчезне (за последните 6 години в сериала няма родено нито едно бебе), освен в една глупава сцена с около десет протестиращи жени и десетина скучаещи полицаи пред тях.

Самата фабула на сериала е меко казано идиотска – след 6 години масово безплодие, една жена учен успява да оплоди 100 яйцеклетки. За да избере най-подходящите жени, които да износят и да родят последната надежда за спасение на човечеството, правителството решава да се уповава на чистата случайност и организира лотария – най-логичното нещо, нали така?

Посланията са ясни – да имаш бебе е хубаво, да нямаш е лошо; да си родител е хубаво, да ти отнемат правата е лошо; правителството ни лъже, всички на върха са лоши. Не знам как ще успеят да развият в 10 епизода сериал, който се изчерпа още по средата на първия.

The Lottery е банален и предвидим, ползващ интересна, но не особено оригинална идея, за да разкаже история, която едва ли ще трогне някого за дълго. От друга страна обаче, съдейки по успеха на сериали като The 100 и Under the Dome, може това да е следващият голям хит. Аз по-скоро бих заложил, че не е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =