Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

5.6

Средна работа

Продуцентът Хауърд Гордън, който стои зад 24 и Homeland, се захваща с нов екшън сериал, обещаващ драматични ситуации, заплетени разследвания и тъмни тайни, които изплуват от миналото. В главната роля влиза Шон Бийн, когото повечето от нас познават най-вече от краткото му, но запомнящо се участие в „Игра на тронове“.

Мартин Одъм е гениален (или може би луд?) агент на ФБР, който е специалист в акциите под прикритие. Неговата сила, но и проблем е, че до такава степен се слива с образите, които играе, че понякога губи границата между истината и „легендата“, както се нарича фалшивата му предистория. До известна степен бих го определил като нещо средно между Джак Бауър (24) и Уил Греъм (Ханибал).

В първия епизод го заварваме по средата на мисия, докато е внедрен в най-опасната вътрешна терористична организация в Америка. В хода на историята се запознаваме с истинското му семейство и с екипа му, който за секунди успява да създаде фалшиви данъчни, банкови и медицински досиета, така че при проверка информацията в системата да подкрепи лъжите на Мартин.

И докато проблемът с терористите се решава до края на епизода, друга, по-дълбока загадка бива оставена без отговор – нещо като стръв за зрителите. На няколко пъти Мартин забеляза странен мъж с качулка, който го следеше. В края на епизода мистериозният човек беше убит, но успя да каже на Мартин, че не е този, за когото се мисли, и „те“ не искат да научи истинската си самоличност. Мартин Одъм е само „легенда“, а истината е скрита между страниците на окървавена книга, която умиращият му дава.

Като цяло, сериалът е добре направен, но аз не бих продължил да го гледам, защото не съм почитател на този тип сериали, които ни представят нова история или случай във всеки епизод. Историята на заден план е интригуваща, но това подхвърляне на трошици в последните секунди от епизода ми се видя като отчаян ход за привличане на интерес.

Интересно със сигурност ще бъде да гледаме Шон Бийн в нов образ всеки епизод, докато се превъплъщава в различни личности, за да заблуди престъпниците.

От друга страна, сериалът страда от всички клишета на жанра – семейните проблеми на Мартин заради вечните му отсъствия и лъжите, сексуалното напрежение между него и красивата му колежка, възхищението на младите му технически сътрудници и, разбира се, шефът, който не харесва методите му, но не може да го изгони, защото е най-добрият.

Ще следя отзивите за следващите епизоди, защото има потенциал да се развие добре, но засега бих го оценил само като „средна работа“.

  1. Павел Динчов

    Нещо хич не ме грабна. Супер скучното, но все пак ще пгледам поне един още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =