Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

1

Излишно недоразумение

Както преди няколко години се появи серията от вампирски сериали и филми, така днешното време е за зомбитата. Да, разбира се, че не е нещо ново, но пък сега е моментът, в който като че ли е пикът на тази идея. И по-точно експлотацията ѝ до краен предел.

Факт е и нов такъв сериал – Z Nation. Syfy започва оригиналните си сериали с “Syfy original series”… Тук преспокойно можеше да не слагат този надпис. Да, на хората като нас, които са гледали десетки, да не кажем стотици сериали, е нормално да ни заприлича на някой друг проект. Но тук дори и тотален любител, който е гледал 10 сериала, съм убеден, че ще намери нещо от тях в този нов сериал. Абсурдни препратки към 100 неща. Дори аз очаквах, че ще е някакво по-долно копие на The Walking Dead и реално е така, но не очаквах чак такъв понтаж. Дано не си навлека гнева на феновете на „Мъртвите“, но спрях да ги гледам, защото правят абсурдно нелогични и малоумни неща (за цял сезон имаме 5 интересни епизода, другото е неземно, скучен пълнеж). Предполагам, че и тук ще бъдем свидетели на това. Не виждам какво ново биха ни показали. Дори и визуално не изглеждаше добре. Това, което продължавам да признавам на „Мъртвите“ (даже остана само това) е гримът и видът на зомбитата. Уникални са! Тук не очаквайте нищо подобно. В този първи епизод нещата бяха доволно зле откъм всичко – сценарий, диалози, ефекти… Зле, зле.

Сюжетът уж се завърта около един оцелял (който, разбира се, е супер нещастник) след атака от зомби. В началото виждаме как му инжектират експериментална ваксина. Не коментирам в каква среда се случваше това и колко нереално изглеждаше погледнато отстрани… както и да е. След което ни запознават и с другите главни геройчета. Беше адски предсказуемо всичко свързано с тях и начина, по който щяха да се присъединят към мисийката – завеждането на оцелелия в лаборатория в Калифорния. Актьорският състав се състои от някои известни и повече неизвестни за мен актьори. Харолд Периньо (Майкъл от Lost), Ди Джей Куалис (Supernatural), Том Еверет Скот (Southland, Beauty and the Beast) са тези, които са ми известни, другите не толкова. Сериалът е такъв, че дори и след края му (който го виждам макс след 2 сезона и то само ако се появят някакви фенчета от нищото иначе ако зависи от мен щях да го спра след този епизод) пак може никой от актьорите да не направи каквото и да е впечатление откъм интересен и развит образ.

The Walking Dead имаше някои по-сериозни сцени и морални дилеми, докато тук съм убеден, че за в бъдеще ще станем свидетели на тотално безмислен и разпускащ (който се кефи на това) сериал. От онзи тип, в който изключваш мозъка си и след 43 минути го включваш пак. Пишел съм това изречение и за други сериали, но тук влагам всичко негативно.

С две думи – тотално излишно е да му давате шанс. Дори и верните фенове на зомбита ще имат желание да си разбият главата в стената, след като загубят тези 40 минутки от живота си.

 1. Stiff

  При TWD само пилотката беше много добра, даде надежда за нещо качествено, обаче от втори епизод нататък сериалът е крака.

 2. zzz***

  Що прайте сериали в нетрезво състояние бе хора? Въпреки, че съм фен на зомбитата, искаше ми се да блъсна лаптопа в земята, особено в онази сцена с бебето – просто отвратителна, и от километри си личеше, че е кукла, то е ясно, че няма как да е истинско бебе, ама да го бяха направили по реалистично… и не няма място за сравнение с TWD… ако ще гледате сериала с мисълта, че сериала е нещо подобно на живите мъртви, по добре си избийте тази мисъл от главата, Мъртвите е нещо повече от сериал, а това подобие на простотия примесена с тоален bullshit… дори не мога да нарека сериал!

 3. chimi

  Проблемът, с който повечето хора, гледащи TWD се сблъскват, но не му обръщат внимание, е, че това не е сериал за зомбита, а сериал със зомбита.
  Първи сезон и отчасти втори се занимаваха с потенциалния хорър от зомби апокалипсиса и като че ли правиха опит да изкарат сериала напрегнат и гнусен, но не се получаваше. Хората го наричаха най-добрата драма и се вричаха в него без особена причина, но той просто не беше нищо повече от средно ниво. От трети насам, обаче, TWD си измени концепцията и зомбитата са почти никакъв фактор за повествованието. Сериалът вече не е adventure-ish post-apocalyptic horror, а е личностна драма, която девелъпва персонажи. Иии все повече хора се отказват да го гледат, защото им е скучен, но в крайна сметка личното възприятие не е критерий за качество. Разбирам, че не е за всеки, но за мен нещо да ми хареса не е нужно зомби с разполовена лелка в устата и леещ се тестостерон, а 50 минути heartbreaking гениална актьорска игра и солиден адекватен сюжет. И вече го има. Like, TWD has never been better.
  Това нещо, обаче, е просто провал – няма абсолютно нищо в него. Не че очаквах друго. Последните години SyFy не бълват нищо повече от помии, но можеха да се напънат поне малко повече. *sigh*

  • синката

   Браво… много добър коментар, с много истина! 🙂

 4. BoTyL

  Аз харесвам The Walking Dead, но няма да хейтя, просто искам да попитам г-н Динчов, кой сезон е гледал и в този сезон, според него какъв е пълнежа? Уважавам мнението Ви и ще се радвам да го видя. А колкото до този сериал, нормално да е толкова зле – все пак за замесени SyFy, но той не е най – големия фактор, той е Asylum, ако чуете това име тръгнете в една посока и не се обръщайте! 🙂 Отначало историята ми се стори долу горе добра, все пак има нещо ново – човек оцелял след ухапване, но… нискобюджетни продукции, които няма кой да ги ръководи, както трябва и сценаристи-аматьори…

  • Павел Динчов

   Спрях го на епизода с връщането на едноокия агент – онова със семейството в блока. Това за мен са безсмислени епизоди, които нищо не ти показват. Нито част от историята, нито развиване на образи, нищо. Не мога да ти дам конкретни стари примери, по простата причина, че не помня вече, но за мен те не бяха никак малко. Този епизод ме съсипа и ми уби желанието да продължа със сериала. То и плюс спойлерите, които ми се появиха пред очите покрай статиите за това кой умира как и т.н.

   И както по горе се написа – да, сериалът набляга на образите, но при мен не можа по никакъв начин да ме грабне. Изключвам страхотния образ на Рик, всичко друго е по-скоро дразнещо, отколкото впечатляващо. И винаги съм бил на мнение, че нещо като спре да те интригува, спираш директно. Има толкова много други интересни неща, няма смисъл да си губиш времето. И без това то е кът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =