The Librarians

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

2

Безсмислен

FIRSTLOOK: THE LIBRARIANS
Телевизия: TNT
Премиера: 7 декември
Актьори: Ноа Уайли (Falling Skies), Ребека Ромейн (King & Maxwell), Крисчън Кейн (Leverage), Линди Бут (Copper), Джон Ким (Neighbors), Мат Фрюър (Orphan Black)
Зрители: 7.30 млн.

Ако сте гледали поне една серия от трилогията The Librarian: Quest for the Spear (2004), Return To King Solomon’s Mines (2006), Curse of the Judas Chalice (2008), значи знаете какво да очаквате и в този неин спиноф – още много от същото. При условие, че сте останали втрещени от „качествата” на въпросните филми, ви предупреждавам, че сега ситуацията е още по-зле. Ако пък сте се забавлявали – има вероятност, макар и не голяма, да се забавлявате и сега.

Накратко историята. Финансирана от американското правителство тайна организация се помещава дълбоко в подземията на обществена библиотека. Целта ѝ е не само да съхранява ценни и магически артефакти от цял свят, но и чрез своя „библиотекар” Флин (Ноа Уайли) да издирва нови, да разрешава загадки и да защитава огромния архив. Някои от най-големите ценности са например Екскалибур – мечът на крал Артур, или Копието на съдбата, така че може да си представите с какъв размах действат сценаристите на сериала и както се казва: не взимат пленници. Но да не се отплесваме. В хода на пилотния епизод, който между другото трае почти час и половина (да не кажете, че не съм предупредил), Флин се окомплектова с екип от нови „библиотекари”, които ще му помагат занапред – ще учат занаята, ще помагат за запазване на магическия баланс в света и ще се борят с лошите, които пък естествено искат всички тези безценности за своите зли планове. Помощниците, както винаги, са капацитети в отделни области.

На някои от вас това вече може да напомня сериала Warehouse 13 или пък приключенията на Индиана Джоунс, но трябва да имате предвид, че споменатите са като гръцки трагедии в сравнение с The Librarians. Да създадеш филм, особено пък сериал, в който приключенското и комичното да съжителстват в едно неразривно цяло без да нарушиш баланса – това си е цяло изкуство и затова малцина го умеят. Никой не очаква от подобни филми да раздвижат мозъчните му клетки или да го натоварят с драматични въпроси за битието, но най-малкото тяхната цел е да те разтоварят в края на работната или по-точно, учебна седмица. Уви, тук разтоварване няма, само натоварване – с лиготии, слаба актьорска игра (ако видите някъде Крисчън Кейн в афиша на филм – бягайте бързо!), безумен сценарий, много профанщина и пошлост. Дори не е смешно по онзи начин, сещате се – някой бута друг в басейна с дрехите и всички умират от смях, напротив – често става скучно…

Хубавото е, че може безпроблемно да го гледате с децата си, стига те да не са от 4 клас нагоре. Но да ви предупредя (това е спойлер!) – има един момент, в който мечът Екскалибур умира! Жалостиво се разтваря върху магическия камък, който е бил негов дом дълги години. Ето колко дълбок замисъл са вмъкнали авторите на филма, без да се замислят обаче за страданията на децата с просълзени очи пред екрана. И в този контекст, още един приятелски съвет – ако все пак гледате този сериал с цел споделяне на мигове заедно с дечурлигата, имайте предвид, че социалните винаги могат да ви звъннат на вратата с обвинение, че унищожавате мозъчните клетки на наследниците си.

Прогноза за втори сезон: 10% възможност за подновяване

Сигурно има и по-безсмислени начини за убиване на 90 минути…

  1. Stanley Petkov

    Не помня някога да съм бил по- разочарован от пилотен епизод. Беше наистина УЖАСНО!

    • RealFan

      Напълно съгласен. Толкова слабо и безинтересно начало никога не съм срещал. А съм голям фен на фантастичните сериали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − fourteen =