Десет от най-скъпите сериали правени някога са стрували на телевизиите си между 4 и 13 милиона долара на епизод. Заслужавало ли си е?

Най-новият сериал на Netflix Marco Polo струва 90 млн долара на сезон (10 епизода), което го прави една от най-скъпоструващите тв продукции. Доста странно за сериал, който дори няма да се излъчва по телевизията. Как обаче телевизията стана толкова скъпа?

В чест на отминалата вече премиера на Marco Polo ви представяме десет от най-скъпите сериали правени някога.

10. Terra Nova (2011): 4 млн долара/епизод

TerraNova_0
Terra Nova бе амбициозен проект и същевременно поредното доказателство, че големият бюджет не води непременно до успех. Въпреки пилотния епизод, който според сведенията струвал най-малко 10 милиона долара, Fox прекрати сай-фай сериала едва няколко седмици по-късно.

9. Deadwood (2004-06): 4.5 млн долара/епизод


Deadwood е уестърн, излъчван по HBO в продължение на три сезона. Измежду коне, влакове, добитък и огромния актьорски състав, сериалът изглеждаше разкошно, но както при доста други продукции на HBO, това качество си има своята цена.

8. True Blood (2008-14): 5 млн долара/епизод

TrueBlood
Разбира се, че днес вампирите са вървежни (да не споменаваме и доста красиви), но в този случай те излизат и доста солено. True Blood е още един пример за желанието на HBO да плаща много, за да създаде добре изглеждаща телевизия. За разлика от други високобюджетни продукции, излъчвани само за два или три сезона, True Blood просъществува цели седем благодарение на силната подкрепа на своите фенове.

7. Boardwalk Empire (2010-14): 5 млн долара/епизод

BoardwalkEmpire
Със своите 5 милиона долара на епизод Boardwalk Empire безспорно е скъпа продукция, но по-впечатляващи са близо 20-те милиона похарчени само за пилотния епизод. Режисиран от Мартин Скорсезе, сериалът брои 5 млн. долара още в началото, за да построи 92-метров декор, пресъздаващ Атлантик Сити през 20-те.

6. Game of Thrones (2011-досега): 6 млн долара/епизод

GOThrone
Отново се връщаме на HBO и Game of Thrones, който към момента е един от най-популярните сериали на екран. Шоуто влезе в заглавията на първите страници на всички медии, след като похарчи 8 милиона долара за един особено епичен епизод от втори сезон, което е с 2 милиона повече от стандартната цена за епизод на „Троновете“. (За сравнение, средната цена на епизод в кабелна телевизия е 2 млн. долара)

5. Camelot (2011): 7 млн долара/епизод (Starz)


Camelot е приет сравнително добре от публиката, но определено не пожъна успеха, на който Starz се надяваше. Проблемът: сериалът имаше нещастието да се появи на екран паралелно с премиерата на Game of Thrones. Camelot изгуби битката и бе прекратен след един сезон.

4. Rome (2005-07): 9 млн долара/епизод


Двусезонната историческа драма притежаваше всички елементи, присъщи за една скъпа продукция: сложни декори и костюми, отвъдморски локации и огромен каст. Създателят на сериала Бруно Хелър се самоопредели като пионер, казвайки че Rome е проправил пътя за други високобюджетни драми като Game of Thrones.

3. Marco Polo (2014-досега): 9 млн долара/епизод


Навярно Rome е отъпкал и пътека за Marco Polo. Дебютиралото на 12-ти декември миналата година шоу на Netflix притежава много от атрибутите на високобюджетните предавания: исторически базирана драма, заснета в чужбина на места като Италия и Казахстан и продуцирана в Малайзия.

2. Friends (1994-2004): 10 млн долара/епизод (сезон 10)

1996 THE CAST OF THE TV HIT SERIES "FRIENDS"
В течение на десет сезона „Приятели“ се превърна в културна икона и пожъна огромен комерсиален успех, сериал, който нито за момент не изпита недостиг на свежи идеи и добър сценарий. Към края на продукцията шесте звезди печелиха по 1 милион на епизод, основна причина нискобюджетният ситком да се озове близо до върха на тази класация.

1. ER (1994-2009): 13 млн долара/епизод

1997 The cast of "E.R.": (Clockwise from top left) Gloria Reuben, Maria Bello, Eriq La Salle, George
Също като „Приятели“, „Спешно отделение“ не винаги е бил толкова скъп. Но след предоговаряне през 1998 г., NBC се съгласява да плаща на Warner Brothers 13 милиона щатски долара на епизод. Един телевизионен продуцент нарича сделката „гаф за половин милиард долара“, тъй като шоуто струва на телевизията 440 милиона щатски долара за период от две години, но „гафът“ се оказва много доходоносен. Спешно отделение продължи до 2009 г. и приключи след 15 сезона и 331 епизода. Някои казват, че сделката си струва всеки един цент само заради погледа за милиони на Джордж Клуни и начина, по който само той умее да съблазнява камерата.

  1. Анонимен

    От HBO дават много пари за сериали според тази класация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =