Daredevil

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

7

Marvelous

Firstlook: Daredevil

Сериалът Daredevil е първото отроче на колаборацията между Marvel и Netflix. Комиксовият гигант и streaming компанията сключиха сделка за създаването на четири сериала, разказващи за супергерои, а не за разни агенти. Нека си го признаем – с Agents of SHIELD и Agent Carter Marvel сериозно пренебрегнаха телевизионния зрител, предлагайки му второстепенни и третостепенни персонажи вместо някой от десетките си супергерои. Слава богу, след успеха на Arrow и The Flash (които са на конкурентната компания DC), бе взето разумното решение филмовата вселена на Marvel да стъпи на телевизионен екран по един по-сериозен начин. И вече съм убеден, че Netflix е бил най-правилният избор за дом на Daredevil и компания.

Daredevil разказва историята на слепия адвокат Мат Мърдок, който прекарва нощите си пребивайки престъпници из един от най-опасните квартали на Ню Йорк – Кухнята на Ада. Мат е загубил зрението си като дете, но това е изострило другите му сетива и заедно със сериозната му физическа подготовка му помага да се справя с много повече и въоръжени противници. И той се мъчи, и мъчи, и мъчи… Главорез след главорез, Мърдок безразсъдно рискува живота и здравето си, за да направи квартала си едно по-добро място. Което, имайки предвид и факта, че е сляп, е същинска лудост.

Ако сте тръгнали да си представяте някакви крайно фантастични неща, спрете. Daredevil не ни показва някакъв завършен супергерой с невероятни сили, а един обикновен и уязвим човек. Опитите му да раздава улична справедливост често завършват с множество рани и контузии по собственото му тяло. Отчаяната му битка носи на него повече щети, отколкото на престъпността в Кухнята на Ада, но това не го спира. Напротив – стимулира го дори повече.

Изхвърлете от главата си и всякакви спомени за едноименния филм с Бен Афлек от 2003-та година (ако изобщо пазите такива). Единственото общо между филма и сериала е, че са базирани на един и същ комикс, т.е. споделят обща концепция. Усещането обаче е различно, атмосферата е по-мрачна, а и Чарли Кокс е по-добър Мат Мърдок/Daredevil от Афлек. Той е голямото попадение в каста, другите поне на първо впечатление влизат само в категорията „ставащи“.

Най-големият плюс на Daredevil обаче е това как сериалът сериозно се възползва от „домакинството“ на Netflix. Насилието е по-ясно откроено, кръв има предостатъчно, не липсват и стърчащи кости тук и там. В това отношение Daredevil е много различен от всяка друга продукция на Marvel досега. Нещо по-сурово и мрачно. И това е страхотно, защото се връзва перфектно с персонажа и борбата, която той води. Тук не са представени въздушни или космически битки с извънземни или богове. Тук централното място е улицата и случващото се в нейните тъмни ъгли. Заредените пистолети, големите интереси и страдащите обикновени хора. И онзи леко чалнат от вярата си в справедливостта симпатичен слепец, който решава да се намеси.

Daredevil разчита на своята собствена история, а не на препратки към филмите на Marvel или гостуващи второстепенни персонажи от тях. Носи нова атмосфера, с няколко тона по-мрачен и сериозен е и всички тези неща го правят доста добър вариант за гледане както от фенове на всичко Marvel-ско, така и от хора, които не се интересуват от жанра, но просто искат да опитат нов сериал. Персонажите на Marvel и вече традиционно високото ниво на продукция, което Netflix предлагат, определено са една успешна комбинация и макар Daredevil да не е от нещата, които веднага те грабват и не те пускат, си струва да го опитате. Суровата улична справедливост може и да се окаже по вкуса ви.

P.S. Нямаше къде да спомена и страхотната шапка на сериала, която леко ми напомня за тази на Hannibal. Стичаща се кръв, оформяща сгради от Кухнята на Ада, а накрая и самия Daredevil. Много, много добре.

  1. Павел Динчов

    Напълно подкрепям написаното. Много добро начало! Всичко изглежда доста добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 1 =