The Whispers

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

5.6

Почти приличен

FIRSTLOOK: THE WHISPERS

Телевизия: ABC

Премиера: 1 юни

Зрители: 5.66 млн зрители

Актьори: Лили Рейб (American Horror Story), Кристен Конъли (House Of Cards), Бари Слоун (Revenge)

 

Само като видите сериалите, на които Стивън Спилбърг е продуцент напоследък – Under The Dome и Еxtant, може да се ориентирате и за качеството на The Whispers. Почти приличен, без да блести, ще намери своите последователи и може и да получи втори сезон.

Над Антарктика безследно изчезва военен самолет, който е намерен месеци след това на няколко хиляди километра оттам, но пилотът му липсва. Съдбата на въпросния пилот се пресича с тази на агентката от ФБР (в ролята Лили Рейб), която още оплаква загиналия си съпруг. Една странна случка обаче я принуждава спешно да се върне на работа. Жена пострадва тежко при доста странни обстоятелства, като за това е обвинена невръстната ѝ дъщеричка. Скоро се оказва, че това не е изолиран случай – децата, наранили своите родители, са участвали в игра с въображаем приятел и явно са изпълнявали стриктно техните роли. По-интересното е, че всички виждат (по-скоро чуват) един и същи такъв приятел, който се представя с името Дрил. Този или това Дрил има и други намерения, защото манипулацията му не се изчерпва само с това да принуждава малчуганите да трепят наред своите родители, но и например да проникват в компютрите им. Явно извънземните (предполагаме, че това са извънземни) са успели за свръх кратко време да вникнат дълбоко в обществените и социални земни процеси, за да ни атакуват чрез децата ни, но надежда за нас има! Може би не са чак толкова интелигентни, щом не са се сетили, че контактувайки с дечурлигата можеше да измислят и други имена, не само Дрил. Така де, по-трудно бихме се усетили тогава…

Това накратко е историята в The Whispers – ако сте фенове на сценарии от типа „Децата на царевицата”, може и да ви хареса, аз лично обаче не намирам за крайно интересно или вълнуващо да следя серия след серия по какъв начин поредното дете ще види сметката на свой родител. Освен това е виден стремежът и на създателите да избягат от типичната ужасяваща атмосфера за подобни филми на ужасите (сещате се – децата зяпат изцъклено, говорят с равен глас или през нощта стоят и ви гледат докато спите), но резултатът е повърхностен до степен наистина да загубите интерес още след пилотния епизод. Относно артистите – Лили Рейб се справя добре, но и никой не е очаквал друго. Останалите няма нужда да споменаваме – познатото ни средняшко ниво.

The Whispers залага на страховете, които изпитваме, върху няколко плоскости – страхът ни за децата (и от тях), страхът от това да не ни манипулират или пък тайно наблюдават и т.н. Залагат и на страха от непознатото и невидимото, което само невръстните и необременени земни създания могат да съзрат. Може би от комбинирането на толкова видове страх би се получило нещо наистина стойностно. Не и в The Whispers.

 

За почитатели на сериалите: Torchwood: Children of Earth, V, Extant

  1. Павел Динчов

    Доста, доста ми хареса! Съгласявам се с написаното, но все пак мен ме спечели за още епизоди, определено. Изобщо сглобяването на пилотния епизод ми допадна, получи им се и определено събудиха интереса ми.

  2. Ashikov

    Аз лично ще му дам шанс за поне още няколко епизода. Не мисля, че е чак толкова зле направен, но все пак говорим за впечатление от един епизод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =