sense8

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

5.3

Скука

FIRSTLOOK: SENSE8

Стрийминг сайт: Netflix

Премиера: 5 юни

Актьори: Браян Смит (Stargate Universe), Дарил Хана (Kill Bill, Attack of the 50 Ft. Woman),  Навийн Андрюс (Lost), Тапънс Мидълтън (The Imitation Game, Jupiter Ascending), Фрима Аджиман (Doctor Who)

 

Какво да очакваме, когато творческият си потенциал обединят имена като Лана и Анди Уашовски (The Matrix, Cloud Atlas) и Майкъл Стражински (Babylon 5)? В случая отговорът е скука с елементи на претенция или просто скучна претенция.

Sense8 е от продукциите, в които героите са класи над самата история. Направо жално да ти стане да гледаш как талантливи артисти като Брайън Смит и Тапънс Мидълтън се мъчат в отредените им роли или пък със свито сърце да наблюдаваш неубедителните лезбийски сцени на иначе супер яката мацка Фрима Аджиман. Дори и Дарил Хана, която всички ще запомним в главната роля в един от най-тъпите филми на всички времена (да, за Attack of the 50 Ft. Woman става въпрос), се справя прилично. Уви, историята (а и нейното изпълнение) е посредствена. И проблемът идва от това, че е разказана прекалено претенциозно и сериозно. Все едно Уашовски целенасочено са решили с този иначе фантастичен сюжет, който ни наподобява и на филма им Cloud Atlas, да ни накарат повече да мислим, съпреживяваме и усещаме, отколкото да се забавляваме. И това си личи и от излишните реплики, и от почти всички сцени, които винаги продължават повече, отколкото е необходимо – жена се изповядва няколко минути, гледаме театрално представление или разбиване на сейф също повече време от необходимото и т.н.

Липсата на мярка не помага и за генезиса на историята на Sense8 – а тя представлява пъзел от съдбите на няколко души, които притежават дарбата да усещат и виждат през очите и сетивата на другите, дори и да са на хиляди километри разстояние от тях. Парчетата от пъзела са най-различни хора от всички краища на света – полицай, престъпник, диджей и др. Това от една страна е благодатна почва за развитието на няколко интересни сюжетни линии, които започнаха да се пресичат още в пилотния епизод, но от друга винаги съществува рискът балансът да бъде нарушен, както е в случая. И изкуствено удължените сцени и тъжните погледи на замесените не са решението. Възможно е в следващите серии да стане по-интересно и динамично, но надали ще бъде по-малко претенциозно.

 

За почитатели на сериалите: Heroes, Scorpion, The Messengers

 1. blabla

  Уникален проект! Невероятен… ревюто е пълен минус

 2. Теодора А.

  На мене ми хареса на 70%. По принцип перспективата за отваряне и сливане на съзнанията ми е близка на сърцето, но начина по който е представена във филма е … например гейските сцени ми идват малко в повече, също сцените на насилие. Един модерен коктейл в киноправенето напоследък – малко езотеризъм, малко философия, малко всемирна любов, малко научна фантастика, малко повече секс и насилие – и готово. От всичко по малко и става манджа с грозде. Гледам да отбера само това, което ми харесва и ме интересува. Така е и с „Люси“ на Люк Бесон, когото много обичам. И той действа там по същата рецепта. Темата за (не)пълния капацитет на мозъка ми е много интересна – но, Боже мой – то не беше тупаник, то не бяха стрелби, то не беше кетчуп.

 3. Аshikov

  След 8 изгледани минути на втори епизод го прекратявам. Ако това означава, че съм нетолерантен, така да бъде. Това е лично мое мнение, което не означава, че сериала е лош. Просто не ми се гледат гей паради…

  • NVM

   В Русия ти е мястото. То бива да сме хомофоби ама светът се променя. 21 Страни със САЩ имат равни права. Още много имаш да учиш.

   • Аshikov

    Нали се сещаш, че ако дават световно по футбол и целия свят го гледа, не означава, че трябва да пращаме някого в сибир, защото не му се гледа футбол!?!

 4. NVM

  Сериалът е уникален. Толкова добър сериал скоро не е имало. Определено ще се гледа и следващият сезон.

 5. Павел Динчов

  Аз се кефя на такива проекти. Хареса ми, ще го видим натам.

 6. Анонимен

  Прочетох ревюто. Очаквах да е добър сериал. Но ще видя първия епизод от любопитство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =