Mr. Robot

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

9

Страхотен

Firstlook: Mr. Robot

Живеем в свят, в който за 5 години всичко се преобърна, и социалният контакт (за съжаление) става все по-оскъден и всичко се случва по социалните мрежи. Twitter, Facebook и всички други са голяма част от живота ни и вече има поколения хора, които буквално не могат без тези мрежи. Те не могат без да се тагнат в мола, парка, хола и кенефа; те не могат без всяко едно нещо, всяка една тяхна мисъл да не се сподели като статус в очакване на like-ове; те не играят в градинката пред блока, не играят с другарите навън, а кибичат по кафетата и телефоните са залепени за ръцете им. Това лирично отклонение е подтикнато от новия сериал на USA Network – Mr. Robot, точно тази тема се засяга – темата за робуването на технологиите и въздействието на огромните корпорации върху обикновените хора. И най-вече това, че голяма част от хората живеят в този балон (директен цитат от главния герой) и се смятат за „нормални“, а всъщност те са буквално роби на технологиите и не осъзнават как са манипулирани от огромните корпорации. Тук се намеква затова как шепа хора контролират нашия живот и всичко е на ниво задкулисни национални и международни интереси.

В Mr. Robot нашият герой е Елиът – млад, гениален програмист, който работи в софтуерна фирма и поддържа сигурността в редица огромни компании. Той не е „нормален“, той поставя всичко под въпрос – няма Facebook, има проблеми с контакта с хората, не харесва работата си, мрази робуването на парите и иска да направи нещо. Иска да промени глобално мисленето на хората, затова през деня работи във фирмата, а вечер и в свободното си време хаква разни хора, които правят нещо нередно. Той не иска пари, не иска признание, той държи хората, които по някакъв начин вредят на обществото, да си получат заслуженото. Така написано звучи сякаш е… Не е толкова холивудско и клиширано. Виждаме един объркан и сбъркан образ на млад човек, който си има своите проблеми. Елиът попада на мистериозен индивид, за който знаем само, че се казва Mr. Robot. На няколко пъти в епизода нашият герой поставя под съмнение какво вижда и кое е реално, кое не – дали индивидът г-н Робот и неговата хакерска група, дали нещо друго… Точно това е и симпатичното и интересното в образа на Елиът. Той е толкова сбъркан, чак симпатичен. След като попада на грандиозна хакерска атака, той бързо осъзнава, че това е началото и е част от големия и грандиозен план на г-н Робот. Действието се движи плавно и е грабващо, не усещаш как минава един час.

Пилотният епизод на Mr. Robot представя нещо изключително рядко за такъв тип проекти – засягане на редица проблеми в модерния свят и то по начин, който успява да ни трогне и да ни накара да се замислим. Само в този един час Елиът посредством Facebook и хакване на пощи показва как всичко може да се открие за даден човек. Това са факти, дори не са преувеличения само заради сериала. Далеч съм от мисълта, че тези послания ги виждаме за първи път, но тук са представени по прекрасен начин, с подходящ тон и показване на неоспорими факти, които те карат да се замислиш, карат те да раздвижиш сивото си вещество.

В последните години излизат сериали от различни телевизии, но с обща тематика, подтикнати от дадена вълна в обществото. Дали The Vampire Diaries, True Blood и изобщо всичко вампирско, дали Once upon a Time и Grimm и цялостната идея за преобразуване на приказките… Примери бол. Хакерските проекти и изобщо в тази компютърно/софтуерно/хардуерна сфера също не са малко. Но с този пилотен епизод Mr. Robot се откъсва от другите проекти и се надявам да качва нивото си с всеки епизод. Потенциал не липсва, дори напротив – след този пилотен епизод си пролича огромният потенциал на този проект. Дори съм учуден от качеството, което показва, предвид това, че се излъчва по кабелната телевизия USA Network.

Актьорският състав на Mr. Robot е интересен, но и също толкова незапомнящ се. Изключвам, разбира се, Рами Малек (War at Home), който се превъплащава изумително добре в Елиът. Крисчън Слейтър (Me Worst Enemy) влиза в ролята на Mr. Robot и реално появата му е кратка (поне в този пилотен епизод). Навярно в бъдеще ще видим още от неговия мистериозен образ. Имаме още няколко актьори, но няма и смисъл да се споменават, защото никой от тях не прави сериозно впечатление.

Гледайки този премиерен епизод, не очаквайте сериал стил Парола: Риба-меч (Swordfish), а се пригответе за един час, в който ще ви бъдат зададени въпроси, които ще ви накарат да се замислите върху различни теми. И всичко това ще протече така, че няма да ви затормози. Страшно много ми хареса този пилотен епизод и го препоръчвам на всеки, който търси нещо по-интересно и нещо, което е представено по по-различен и грабващ начин от плявата, която бълва Холивуд всекидневно.

  1. Kon991

    Сериалът – уникален….ревюто – страхотно(както винаги)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − nine =