Scream

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

4.6

Почти посредствен

Firstlook: Scream

Това беше може би един от първите проекти, базирани на успешен филм (тук дори е поредицата). След това последваха десетки други новини за бъдещи подобни проекти. Бях скептично настроен относно новия проект на MTV (да, все още не мога да свикна, че някогашната музикална телевизия вече има всичко, но не и музика) – Scream. Филмовата поредица от 90-те беше огромен хит и беше направена доста добре. Е, първите впечатления от  този пилотен епизод не са най-оптимистичните, но все пак не са и толкова крайно негативни.

Историята се разграничава от филмите и не се явява тяхно продължение. Имаме други персонажи, друга сюжетна линия. Имаме доста разлики, но основната идея и похвати са налице. Сериалът взаимства от замисъла на Fargo – използва тона на оригиналния филм и се опитва да ни покаже различни персонажи, но придържайки се към основната идея. Сравнения между двата сериала не може да се правят откъм качество, но все пак Scream има своите достойнства.

Преди 20 години в градчето Лейкууд е имало поредица от убийства и се смята, че убиецът е мъртъв. След което в днешни дни виждаме и обичайната сцена за хорър-слашър – млада девойка, сама в тях, която получава странни съобщения и… накратко – умира по брутален начин. Има немалко препратки към оригинала, което е разбираемо, и изобщо някои от персонажите може да ви напомнят за герои от филмите. Имаме една група от тийнейджъри, които явно ще са ядрото на сериала и леко по леко ще започнат да осъзнават, че един от тях може да е убиецът. Намесват и майката на главната актриса, която е девойката, по която се е вманиачил убиецът преди 20 години. Виждаме и герой, базиран на образа на Дейвид Аркет – шерифа, тук е полицай и приятел на майката. Изобщо в тези 40 минути се подгответе за почти непрестанно дежа вю.  Сетих се за Harper’s Island, който беше чудесно направен и напрежението и мистерията за това кой е убиецът бе основната идея. Така ще бъде и тук.

Актьорският състав е съставен от пълни дебютанти и това си личи (за жалост). В доста сцени се виждаше колко дървено и изкуствено играят някои от актьорите. Няма и смисъл да се споменават, все още никой не прави добро впечатление. Единствено Джон Карна, който се превъплъщава в Ноа – компютърен гийк, който пуска свежи лафове, посредством които сценаристите директно се бъзикат сами със себе си. „Няма как да направиш слашър сериал. Хорърите избухват и траят малко време, за час всичко свършва. В телевизията трябва да е разтегнато.“ И т.н. Много свеж персонаж, който внася забавен елемент и се надявам да умре чак накрая.

С две думи – обикновен проект, базиран на известна и харесвана поредица, който има своите достойнства. Не блести ярко, но не може да бъде и принизен до провалите на 2015 година.

 1. KAA

  Някой знае ли къде мога да гледам СО2Е01, защото никъде не го намирам

 2. Павел Динчов
  Author

  В ревюто забравих да напиша нещо – страхотна идея от страна на създателите на сериала да изписват коя песен върви в момента. Ясно е, че се връзва, все пак говорим за MTV, но безброй пъти в други сериали ме израдвала дадена песен и се започва едно търсене. Чудесно решение, адрмирации!

 3. Аshikov

  На мен пилотния епизод ми хареса. Съгласен съм, че не блестеще с кой знае какво, но все пак вярвам, че най-интересното предстои. Дано не ни разочароват.

  • Павел Динчов
   Author

   Дано, дано. И аз на това се надявам, защото такъв тип сериали, в този жанр, няма никакви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =