tut

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

7

Интересен

Firstlook: Tut

Преди време ви съобщихме за планувания проект на Spike TV за египетския фараон Тутанкамон. Е, вече са факт 3-те епизода на минисериала.

Предполагам, че повечето от вас са запознати с историята и от обща култура знаят за момчето-фараон и за неговата съдба. Въпреки че сведенията за него са изключително малко и повечето реално са догадки и предположения.

Важното в случая е, че имаме един прекрасен минисериал, който ни разказва една интересна и пленителна история. Още от самото начало виждаме, че проектът е нямал на разположение грандиозен бюджет, но най-важното е, че няма вид на нискобюджетна продукция и нещата са им се получили.

Историята в Tut се завърта около Тутанкамон – 9-годишно момче, което става фараон, след като баща му умира от натравяне. Преминаваме 10 години напред и виждаме какво е да си момче-фараон и с какви проблеми се сблъсква той. Интриги, задкулисни игри, религия, политика, любов, предателства… Всичко е на лице. Ставаме свидетели и на някои битки, които също са ни показани по приличен начин.

Актьорският състав на Tut е интересен и доста сполучлив. Разбира се, Бен Кингсли е тук и влиза в ролята везира. Този човек във всяка една своя роля ни показва едно и също. Колкото и да го обичам, имам чувството, че последните му 10 роли са абсолютно идентични. Ако щете като маниери, говор и т.н. Но както и да е, внася стабилност и зрялост и се справя добре. Другите са млади актьори, на които въпреки това им личи, че си знаят работата. Айван Йожи (Twisted) влиза в ролята на Тутанкамон, Сибила Дийн (Tyrant) пък е неговата сестра и съпруга, а Питър Гадит (Matador, Once upon a time) е най-добрият приятел на фараона. Другите второстепенни герои също се вписват добре и спомагат за пресъздаването на обстановката.

За пореден път се убеждавам колко хубаво нещо са минисериалите. Хващат една тема и я подкарват от началото до края. Виждаме всичко, което създателите искат да ни покажат и то приключва след определен брой епизоди.

Минисериалът Tut трудно би могъл да се нарече шедьовър или нещо велико и невиждано, но е нещо, което си заслужава. Имаме интересна история, кадърна реализация и нелоша актьорска игра. Ако ви допада египетската история и изобщо си падате по типичната за времето си обстановка, действайте и го изгледайте. Убеден съм, че няма да съжалявате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 10 =