Falling Skies

Обзор на ревюто

Режисура
Сценарий
Актьорска игра
Обща оценка

5

За непретенциозни и търпеливи сай-фай маниаци

Lastlook: Falling Skies

Предполагам, че не съм бил единственият, който е въздъхнал при финалните надписи на научно-фантастичния сериал Falling Skies. Въздишката обаче не е в резултат на празнотата, която понякога ви обгръща, когато свърши нещо хубаво. Не, тук тя си е чисто и просто въздишка на облекчение. Защото сериалът хем не струваше, хем караше сай-фай маниаците да го следят – гадна комбинация, съгласете се…

Земята е нападната от извънземни, хората са избивани, взимани в плен и подложени на експерименти. Цивилизацията рухва, човеците са обезверени и преследвани, докато погребват близките си. Светът никога няма да бъде същият, някои обаче намират сили и ресурси, за да се опълчат. Битката започва и предводител на човешката съпротива по неволя ще стане Том Мейсън, средно статистически учител по история със средно статистическо семейство. На пръв поглед не звучи зле – кой не обича Хърбърт Уелс и романа му „Война на световете”? И наистина сериалът започва интересно, но постепенно се превръща в екшън семейна драма, въртяща се около безсмъртните членове на семейство Мейсън (непобедими и несломими) пред чиято воля, изобретателност и смелост извънземните се оказват безсилни. На това отгоре Falling Skies продължава цели пет безкрайни сезона, въпреки че спокойно може да се побере в максимум три. А краят му оставя такъв сладникав вкус в устата, че само като се сетя и леко ме втриса. Все пак, ако трябва да бъда честен, сериалът имаше и своите силни моменти и интересни хрумвания, които му гарантираха толкова дълго съществуване и вялия интерес на сай-фай феновете.

Може би не трябва да забравяме, че Falling Skies е дете на времето си – научната фантастика в ефира последните години е в тотална криза – това е и причината героят Том Мейсън да се задържи толкова време. И на фона на „гениални” откровения като Defiance, Extant, Killjoys, Dark Matter (който е една идея по-добър от останалите), 12 Monkeys и новия Minority Report, не стои толкова зле. Искрицата надежда е в задаващия се The Man In The High Castle по книгата на Филип Дик, който дано да открехне холивудските сценаристи, че може би е по-добре да създават сериали по вече утвърдени класики (или по европейски сериали подобно на Humans), отколкото сами да се мъчат да създават нещо. Явно е, че не могат.

  1. Redoven

    Сериалчето винаги си е било сладникаво, но не беше лошо. Изгуби си чара. Въпреки това, беше един много добър сериал и си получи заслуженото внимание. От другите изброени сериали следях Defiance, но ми омръзна много бързо. Първия сезон беше добър (Defiance). Имаше интрига, имаше някаква загадъчност, но след това се разбра, че не става 🙁 Няма добър сериал и това е. Ще чакаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =