Бори се с мъртвите, но се страхувай от живите – това беше рекламното изречение на третия сезон на The Walking Dead, което е актуално и до днес.

Във втория епизод на шестия сезон Александрия (тези от хората, които не са заети с отвеждането на огромното стадо мъртъвци) бяха нападнати от група психопати – Вълците от последните епизоди на пети сезон. Касапницата беше пълна и докато гледах как нападателите кълцат жертвите си на парчета ми хрумна, че ще е интересно да проследя еволюцията на злото в сериала, следствие от пълната деградация на обществото. Ще изброя всички сблъсъци между живи хора и се надявам по този начин да докажа, че лудостта на героите в The Walking Dead се развива постепенно и логично, което прави този сериал един от най-добрите правени някога.

Братята Диксън

Социопати и престъпници винаги е имало, а едни от тях са братята Диксън. Двамата са се присъединили към групата в покрайнините на Атланта с идеята, че ще ги оберат, но преди това да се случи, Мърл беше заключен на един покрив след сблъсъка си с Рик. Това е първият конфликт между живи хора в сериала.

Интересното е, че двамата стават значима част от новото общество, макар и в противоположни лагери. В крайна сметка единият жертва живота си, за да изкупи грешките си, а другият и до днес е любимецът на публиката.

Гангстерите от Атланта

Това е първият сблъсък с друга група. След като Глен е отвлечен, Рик нахлува в скривалището на гангстерите, въоръжен и готов да убива само за да открие, че някогашните „проблемни момчета“ сега се опитват да помогнат на възрастните жители на старчески дом.

За пореден път виждаме, че хората не винаги са каквито изглеждат. Понякога ни изненадват приятно. Твърде рядко в този сериал, особено в по-късните епизоди.

Групата за Небраска

Не знаем почти нищо за тези хора. Виждаме ги съвсем за кратко, когато нападат Рик в бара, но агресията им е предизвикана, след като научават, че Рик е убил двама от техните.

Все пак по-късно разбираме, че част от тях са убивали и изнасилвали. Това разказва Рандал, който твърди, че не е участвал, но с усмивка обещава на Шейн, че при тях ще му хареса, когато си мисли, че двамата бягат.

Започват да се формират първите големи групи от психопати.

Шейн

„Тази група се разпада“ – тези думи казва Дейл малко преди да умре. И ако беше оцелял, едва ли щеше да се изненада, че преломният момент ще е окончателното откачане на Шейн.

Най-добрият приятел и партньор на Рик не е съгласен с начина, по който приятелят му води групата и опитва да го убие, но сам намира смъртта си. В този случай най-интересното е, че късният Рик по-скоро би се съгласил с начина, по който Шейн вижда света, отколкото с начина, по който го е виждал самият той.

Томас и Андрю

Затворниците, които се присъединяват към групата на Рик в третия сезон, са останка от стария свят. Подобно на братята Диксън, те са били смутителите на реда в миналото, но светът, който ги посреща, когато Рик отключва вратите на трапезарията, е променен. Има нови правила и когато Томас и Андрю не успяват да се впишат в тях, единият е посечен от Рик, а другият е застрелян от съкилийник.

Този сблъсък контрастира със сблъсъка от първия сезон – Рик се върна за Мърл, след като той беше насочил оръжие към него, но не се поколеба да убие Томас.

Губернатора

Без съмнение най-интересният злодей в тази история (освен ролята му в сериала и в графичните романи на Робърт Киркман, Губернатора си има и няколко романа, посветени на него).

За него и Рик може да се използва клишираният израз, че са двете страни на една монета – и двамата са харизматични и решителни, и двамата имат верни последователи, и двамата създават ново общество.

Точно по тази причина пламва враждата между тях, която води до няколко сблъсъка, последният от които е най-безсмислен и най-кървав. В тази война няма победители.

Именно Губернатора е връзката между двата вида групи, които се появяват след това. Аз ги наричам пасивни (Александрия) и активни оцеляващи (Терминус). Едните се стремят да запазят каквото могат от стария свят, а другите са изцяло подчинени на новия.

На по-късен етап ще се появи някой, който ще съперничи на Губернатора (очаквам да е в средата или в края на шести сезон). Ниган е по-умен, по-жесток и с по-голяма армия. С нетърпение чакам да влезе в сериала.

Лудата жена

Много се чудех трябва ли да я включвам тук. Да, жената, която подмами Рик и опита да го убие, за да нахрани главата на мъртвия си съпруг в първия епизод на четвърти сезон е жива, но начинът ѝ на живот не се различава много от този на бродещите. Тя символизира крайното отчаяние – това, което всички оцелели ще станат, ако не се опитат да изградят цивилизацията отново. По тази причина следващия път, когато я виждаме, тя вече е зомби и се е насочила към горящия изоставен затвор.

Групата на Джо

Първата група активни оцеляващи, която виждаме. Те са отхвърлили старите морални норми и са приели да живеят по нови правила, които повече съответстват на новия свят.

Сами са избрали да са зверове. За тяхно нещастие, Рик може да е не по-малко страшен звяр.

Терминус

Подобно на групата на Джо, в Терминус са създали свои правила. Те оправдават убийствата и канибализма с нуждата да оцелеят.

При тях интересното е, че някога са били пасивни, но когато са се сблъскали с група активни оцеляващи, са станали като тях. Поуката е, че добрите хора не могат да оцелеят. Дори да не умрат, вече няма да са добри. Примерите в групата на Рик не са толкова фрапиращи, но ги има.

Болницата

Веднага след като Рик окончателно се разправи с групата на Гарет, създателите на сериала ни дадоха и група пасивни оцеляващи. Похитителите/спасители на Бет се оказаха членове на малко общество, създадено от полицаи. Те са създали своите правила на базата на изчезналия вече свят и мъртвите морални норми, поне такава е идеята. Обаче ясно се вижда, че разложението на цивилизацията е проникнало и зад тези стени – системата „услуга за услуга“ се е превърнала в робство, а животът в болницата е изпълнен с изнасилвания, убийства и тормоз. Това е група, която или трябва да се реформира, или ще се разпадне. Ние така и не научаваме какво се случва с тях, след като отказват предложението на Рик да се присъединят към него.

Вълците

Гарет и Джо вече не изглеждат толкова ненормални, нали? Ако те деляха хората на касапи и добитък, Вълците дори не се смятат за хора. Това става ясно от думите на заловения член на групата, който каза „Не разбирате ли, че ви освобождаваме? Това място вече не принадлежи на хората“. Те не убиват, за да оцелеят, правят го за удоволствие.

Светът е извървял пътя към пълната лудост.

Всеки сблъсък между групата на Рик и други живи хора ни помага по-лесно да видим какво се случва със света и с хората. Всяка битка е етап от смъртта на старата цивилизация и отразява състоянието на главните герои. Стъпка по стъпка, почти неусетно за 4 сезона и половина, групата се промени драстично. Пристигането в Александрия е показателно, защото домакините напомняха за оцелелите от първите епизоди и видяхме разликата с Рик и останалите – агресивни, въоръжени до зъби и покрити с кръв. Това е новото нормално и Александрия трябва да се промени или да изчезне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 12 =