A Series of Unfortunate Events

Firstlook: A Series of Unfortunate Events

Цялостна оценка на пилотния епизод

6

Нищо оригинално

Firstlook: A Series of Unfortunate Events

A Series of Unfortunate Events досущ напомня на едноименния филм от 2004 година с участието на великолепния Джим Кери.

Ако не сте го гледали, още по-добре, защото няма да сравнявате представянето на Кери и Нийл Патрик Харис (How I Met Your Mother), които влизат в ролята на граф Олаф.

Кери все пак се справя много по-добре от Харис, специално в този образ. И да, не е нужно да ги сравняваме, но няма как.

A Series of Unfortunate Events е базиран на поредица от книги от писателя Даниел Хандлър с псевдонима Lemony Snicket.

Историята се фокусира върху сирачетата Бодлер – три деца, които губят майка си и баща си в мистериозен пожар. Вайълет (в ролята Малина Уайзман, младата Кара Зор-Ел в Supergirl) е най-голямата – тя е изключително изобретателна и сръчна. Може да построи какви ли не джунджурии и да поправи всичко. Клаус (в ролята Луис Хайнс, Barbarians Rising) е умен младеж, който решава всички проблеми посредством бързия си ум и съобразителност. Съни (в ролята е Пресли Смит) е най-малката – тя е бебе, което още не може да говори, но пък се разбира с брат си и сестра си посредством свой собствен странен бебешки език. Родителите им са оставили огромно наследство, но за да могат да се възползват от него, Вайълет трябва да навърши пълнолетие. Затова те са оставени под надзора на далечен братовчед на техните родители. Това е мистериозният и ужасен граф Олаф (в ролята е Нийл Патрик Харис, How I Met Your Mother), който е решен на всичко да прибере това грандиозно наследство за себе си.

Ако сте гледали филма, сте запознати по-подробно със сюжета. Тук в този телевизионен вариант нещата явно ще бъдат забавени и поразтеглени, което е нормално до някаква степен. В пилотния епизод на A Series of Unfortunate Events виждаме как децата биват оставени при графа и неговото ужасно държание с тях. В края видяхме и лека нотка на по-заплетен сюжет, но като цяло си личи, че става въпрос за детски книжки, въпреки че обстановката е доста мрачна в някои моменти.

Честно казано, очаквах нещо по-различно, защото този сериал е почти едно към едно с филма… Някак си се обезсмисля да правиш нов прочит на нещо и накрая резултатът да е същият като филм отпреди 12 години. Нищо отличително и запомнящо се не видях в тези 45 минути. Нищо, което да ме накара да искам още и още епизоди. Нито Харис прави забележително нещо, нито дечурлигата… Нищо. Да, навярно ще изгледам още един епизода, но все пак…

Актьорите се вписват добре. Обстановката на моменти е абсурдно-комична с щипка пародия, както трябва бъде, но отново стигаме до това, че вече сме го виждали. Добро попадение е Патрик Уарбъртън (Rules of Engagements), който се превъплъщава в самия Лемони Сникет и е разказвач на цялата история. Той е свежо попълнение и е прекрасен избор!

Не съм почитател на филми и сериали, при които 99% от всичко е на зелен екран, както е тук. Стоят ми прекалено изкуствени и безинтересни. Това е и нещото, което би ме отблъснало в даден проект. Ясно ми е, че тук се връзва с всичко, но не ми допада.

Много хора биха дали шанс на A Series of Unfortunate Events и то най-вече заради Харис, защото е адски талантлив актьор и е добър в това, което прави, но тук в тези 45 минути е нищо повече от средното ниво. Възможно е да изненада и да изгради запомнящ се образ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =