taboo

Цялостна оценка на пилотния епизод

7.5

Шоуто на Том Харди

Firstlook: Taboo

Taboo е едно от най-интересните зимни заглавия и един сравнително интригуващ исторически поглед към началото на 19 век. Освен това е и нескрита реклама на любимия ни Том Харди.

Британският актьор е записан като продуцент и създател на Taboo. Има и дейно участие в сценария наред с баща си и талантливия Стивън Найт (Eastern Promises, Peaky Blinders). Харди влиза в ролята на Джеймс Дилейни – герой с неясно минало, прекарано в превоз на роби, добиване на диаманти, изучаване на мистични ритуали на африкански племена, говорене с мъртвите и консумиране на човешки органи. Поне според слуховете.

Годината е 1814, Великобритания и Съединените щати са във военен конфликт, а бащата на Дилейни умира, завещавайки му едно доста апетитно парче земя на границата между териториите на двете държави. Блудният син има големи планове да възроди търговския бизнес на баща си, но междувременно ще трябва да навигира между монополистите от Британска източноиндийска компания и желанията на короната и американците.

Том Харди играе типична за него роля – заплашителен мачо, преследван от сенки от миналото, неговорещ особено много и често ръмжащ в опит да артикулира намеренията си. За Джеймс Дилейни се разправят какви ли не кървави истории, а мнозина го смятат за мъртъв, докато не се появява като привидение на погребението на баща си. От този момент той е на мушката на конгломерата Източноиндийска компания – една от първите корпорации с огромно влияние.

Друг важен момент е мистериозната и забранена връзка (оттам и името на сериала) на Дилейни със собствената му сестра (Уна Чаплин), която приема със смесени чувства завръщането му. Неприятният ѝ съпруг пък е направо отвратен, но пък най-вероятно до няколко епизода ще се сбогува с живота си.

В интересни роли виждаме Джонатан Прайс (Върховния врабец в „Игра на тронове“) – като шефът на Източноиндийската компания и Марк Гатис (Майкрофт Холмс в „Шерлок“) – като принца-регент. Най-силното качество на Taboo обаче си остава брилянтно уловената атмосфера на мръсотия, греховност и престъпност на Англия през 1814 година. Асоциациите с Peaky Blinders са доста уместни, въпреки че става дума са времеви периоди, разделени от малко над сто години. Усеща се и влиянието на Дикенс, разбира се.

Поне засега историята в Taboo изглежда перспективна – фигурите са поставени на масата и в следващите епизоди ще видим най-силните им ходове. Проектът на BBC One и FX със сигурност е едно от по-добрите предложения тази зима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − eleven =